Stadig for mange vælger 10. klasse Evaluering af 10. klasse viser, at mange ikke har brug for det ekstra år. DA håber, nye initiativer kan imødekomme målgruppen og reducere antallet af elever i 10. klasse Uddannelseskonsulent Lise Skanting siger:

DA er tilfreds med, at der er sket et fald i andelen af elever, der vælger at tage 10. klasse, før de går i gang med en ungdomsuddannelse.

Men når 57 pct. i 2003/04 vælger at gå i 10. klasse, så er nye initiativer nødvendige. De skal sikre, at 10. klasse imødekommer målgruppens behov for forberedelse til en ungdomsuddannelse.

Mange unge, der nu vælger 10. klasse, har ønske om et anderledes skoleår, før de går i gymnasiet. De har egentlig ikke brug for 10. klasse. Samtidig får målgruppen - de unge, der har behov for det ekstra år - ikke tilstrækkeligt ud af året. Det er ikke tilfredsstillende.

Det tiende skoleår betyder, at alt for mange forlænger den samlede uddannelsestid unødigt, fordi elever med 10. klasse generelt ikke indhenter det ekstra år i grundskolen ved hurtigere at gennemføre en egentlig uddannelse.
Kort om evalueringen:
  • I skoleåret 1993/94 valgte 69 pct. det ekstra skoleår. I 2003/04 er tallet 57 pct. - hvoraf 42 pct. vælger 10. klasse på efterskole.
  • 10. klasse appellerer bredt, men tilbuddene synes ikke rettet mod målgruppen.
  • Eleverne deler sig i 3 hovedgrupper. En har brug for faglige kvalifikationer og afklaring (30 pct.). Gruppen søger erhvervsuddannelserne. En anden har relativt gode faglige kvalifikationer. De overvejer andre muligheder end 10. klasse og søger typisk gymnasiet (40 pct.). En tredje gruppe har gode faglige kvalifikationer og ønsker et anderledes skoleår. De vælger 10. klasse på efterskole og søger derefter gymnasiet.
  • Elever i gruppe 1 føler ikke, deres faglige færdigheder er blevet styrket i modsætning til de øvrige grupper, og de føler heller ikke, de er blevet afklaret i 10. klasse.
Uddannelse
25. juni 2003
KONTAKT
LINKS
Læs mere om evalueringen