Arbejdsmarkedet er ikke kommunalt
Af adm. direktør Jørn Neergaard Larsen, Dansk Arbejdsgiverforening Berlingske Tidende beundrer på lederpladsen den 12. januar Strukturkommissionens anbefalinger af, at kommunerne skal overtage arbejdsmarkedsindsatsen. Men forslaget vil være til ubodelig skade for arbejdsmarkedet.

Det er karakteristisk for lederen, at virksomhederne ikke nævnes, som om arbejdsmarkedet kun består af lønmodtagere og myndigheder. Men det hedder arbejdsmarkedet, fordi det handler om, hvordan lønmodtagernes ønsker til job kan mødes med virksomhedernes behov for kvalificerede medarbejdere.

Virksomhederne går ikke op i, hvor arbejdskraften kommer fra, og medarbejderne er lige glade med, hvilken kommune de arbejder i.

I kommissionens rapport gætter man på, at der om under 20 år vil være 17-18 "pendlingsregioner" - områder, der suger arbejdskraft fra resten af landet. Alene den konstatering burde have fået Strukturkommissionen til at stoppe al snak om kommunalisering af arbejdsmarkedspolitikken.

Den udfordring, som globaliseringen giver erhvervslivet, er vi på arbejdsmarkedsområdet ret godt rustede til. Men konkurrencen fra f.eks. Kina og USA er hård, og vi skal arbejde på et stadig højere kvalifikationsniveau. Kravene til arbejdsstyrken er betinget af den internationale udvikling. Over for sådanne udfordringer har kommunale strategier ingen relevans, og vi mener i Dansk Arbejdsgiverforening, at arbejdsmarkedsindsatsen skal være forankret nationalt hos regeringen og Folketinget.

Bragt i Berlingske Tidende Debat som Læserbrev den 24. januar 2004
KONTAKT
Publiceret:
27. januar 2004