Omstillingsevne skal sikre velfærden Arbejdsmarkedets tilpasningsevne er afgørende for, at Danmark kan skabe flere job i en verden med stigende konkurrence, mener DA. Statsminister Anders Fogh Rasmussen har meddelt, at regeringen vil styrke voksen- og efteruddannelsen af bl.a. kortuddannede. Samtidig har ministeren indbudt arbejdsmarkedets parter til drøftelser på Marienborg. Adm. direktør i DA, Jørn Neergaard Larsen, siger:

"Arbejdsgiverne er enige med statsministeren i, at der skal fokuseres på uddannelse og omstillingsevne. Det bliver helt sikkert et af de ben, fremtidens velfærdssamfund skal stå på.

Arbejdsmarkedets tilpasningsevne, fleksibilitet og mulighed for at udvikle medarbejdernes kompetencer er af afgørende betydning for, at vi kan klare os i den internationale konkurrence med udflytning af job fra Danmark.

Det er baggrunden for, at lønmodtagerne og arbejdsgiverne ved forårets overenskomstfornyelse aftalte at få gennemarbejdet problemstillingen og udarbejdet en fælles rapport om de udfordringer, globaliseringen giver arbejdsmarkedet i relation til konkurrenceevne og beskæftigelse.

Vores udgangspunkt er heldigvis ikke dårligt. Vi har et godt erhvervsuddannelsessystem, og vi har en lang tradition for, at både staten, lønmodtagerne og arbejdsgiverne prioriterer efteruddannelse højt.

Vi ved, at vi er et af de lande, der bruger flest penge på efteruddannelse, men vi ved for lidt om, hvorvidt de ressourcer, der samlet set lægges i voksen- og efteruddannelse, anvendes optimalt set i forhold til udfordringerne fra globaliseringen. Det ville derfor være forkert på nuværende tidspunkt at begynde en debat om ændret finansiering.

Vil vi internationalt være i front med vores uddannelsessystem, er det oplagt, at det næppe bliver det billigste, men vi ved omvendt også, at verdens højeste udgifter ikke i sig selv sikrer det bedste uddannelsessystem.
Uddannelse
20. august 2004
KONTAKT
LÆS MERE
Mæglingsforslaget 2004