Danmark bagud i uddannelseskapløb Der er brug for flere på arbejdsmarkedet med en uddannelse, hvis danskerne fortsat skal være blandt de rigeste og bedst lønnede, mener DA. Den danske arbejdsstyrke er ikke væsentligt bedre uddannet end arbejdsstyrken i de lande, vi konkurrerer med. Og i de kommende år vil flere lande overhale os. Det har konsekvenser for den vækst og beskæftigelse, der skabes i Danmark.

DA offentliggør i dag Arbejdsmarkedsrapport 2004, der sætter fokus på sammenhængen mellem uddannelse og arbejdsmarked.

Rapporten viser bl.a.:
  • Selv om danskernes uddannelsesniveau hæves, hindrer det ikke den samlede arbejdsstyrke i at falde de kommende årtier.
  • Udgifterne til folkeskolen er højere end i andre lande, men resultaterne er middelmådige, og de kommuner, der bruger flest ressourcer, har ikke de bedste resultater.
  • Danmark har også de højeste udgifter til voksen- og efteruddannelse. Både virksomhederne og det offentlige bruger mere end i andre lande. Afkastet af de store investeringer er dog dårligt belyst.
  • De fleste uden en erhvervskompetencegivende uddannelse klarer sig godt, men nogle har slet ingen eller kun løs tilknytning til arbejdsmarkedet.
Direktør i DA, Henrik Bach Mortensen, siger:

"Hvis vi også i fremtiden ønsker at være blandt verdens rigeste og bedst lønnede, skal vi også være blandt verdens bedst uddannede. Gør vi ikke noget nu, bliver vi overhalet af andre lande.

Danmarks vækst og beskæftigelse bliver højere, hvis flere på arbejdsmarkedet har en uddannelse. Det opnår vi ikke kun ved at uddanne flere. Vi må også sikre os, at unge hurtigere afslutter deres uddannelse, og at det betaler sig at arbejde længere tid for dem, der har taget en uddannelse. Ligeledes bør vi aktivt søge at tiltrække veluddannede fra andre lande.

En af de væsentligste hindringer for, at flere kan få en uddannelse, er, at alt for mange forlader folkeskolen uden tilstrækkelige færdigheder. Det må vi gøre bedre - ikke mindst i lyset af, at vi allerede bruger flere penge på folkeskolen end andre lande. Vi skal turde stille krav - og turde måle, om vi når dem. Det er nødvendigt at supplere nationale faglige mål med systematisk evaluering og benchmarking.

Kvalifikationer bygges ikke kun op i uddannelsessystemet, men også i arbejdslivet. Langt de fleste ufaglærte klarer sig godt. Det afspejler, at arbejdsmarkedet er fleksibelt, og at Danmark ligger helt i top, når det gælder såvel det offentliges som virksomhedernes investering i voksen- og efteruddannelse.
Uddannelse
23. november 2004
KONTAKT
Daglig leder af Direktionssekretariatet
Christina Bjørnbak Hallstein
33 38 94 84
cbh@da.dk
LÆS MERE
Hele rapporten som PDF-filDe fleste ufaglærte klarer sig godtDyre folkeskoler er ikke bedstVi investerer mest i efteruddannelse