A-kasser bør ikke have to kasketter

A-kasserne har pligt til at sikre, at de ledige står til rådighed. Det er en myndighedsopgave, som a-kasserne ikke lever op til, og som derfor bør fjernes fra a-kasserne, mener DA.

Formanden for a-kassernes samvirke, Morten Kaspersen, siger nu, at alle job skal besættes. Men han har også udtrykt forståelse for, at visse typer beskæftigelse, som flaskedreng, gadesælger eller telemarketingssælger, ikke er job, som de ledige er interesserede i: ”Det er jo arbejde, som mange mennesker ikke kan basere deres tilværelse på,” sagde han onsdag.

Direktør Henrik Bach Mortensen:

”De tvetydige meldinger fra a-kasserne understreger, at ingen med troværdighed kan bære to kasketter.

Dansk økonomi står over for den største udfordring i årtier, fordi arbejdsstyrken falder år for år, mens virksomhederne er klar til at øge beskæftigelsen. Det er veldokumenteret, at hver fjerde dagpengemodtager ikke lever op til de krav, der er stillet for at modtage dagpenge, og der er klare tegn på, at virksomhederne alt for ofte oplever, at de ledige kun søger job på skrømt. Vi har et meget fintmasket sikkerhedsnet på det danske arbejdsmarked, men det ender nemt med at blive en uheldig hængekøje for de ledige, når a-kasserne ikke er deres myndighedsopgave voksen, og forvalter den i klar modstrid med flexicurity-modellen.

A-kasserne har efterhånden 5.000 ansatte, men formår tydeligvis ikke at adskille hovedforretningen - at hverve nye medlemmer - fra myndighedsopgaven – at sikre de ledige står til rådighed. A-kasserne skal derfor hurtigst muligt fratages myndighedsopgaven med at teste de lediges reelle rådighed.”

Arbejdsmarked
5. maj 2006
KONTAKT