Hold da helt ferie!

Af Jørn Neergaard Larsen, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening

Jeg tror såmænd, det rent teknisk ville være nemt, at få en medarbejder så elektronisk opkoblet - med computere, telefoner og GPS-sendere – at det var muligt at arbejde i døgndrift, selv når der var ferie.

Til al held er det ikke noget arbejdsgiverne praktiserer eller stræber mod. Tværtimod er vi medspillere i arbejdet for at skabe en fornuftig balance mellem arbejdsliv og familieliv – for udbrændte, stressede medarbejdere gavner ingen, slet ikke arbejdsgiverne.

Vil virksomheder i fremtiden kunne konkurrere på, om de kan tilbyde den bedste balance mellem fritid/ferie og arbejdsliv, spørger Nomi Skovgaard i sit indlæg. Vi behøver ikke vente på svaret, for det er allerede en konkurrenceparameter for virksomhederne.

I løbet af de seneste årtier har vi set hvordan arbejdsmarkedets parter i fællesskab har udviklet et mere og mere fleksibelt arbejdsmarked. Mulighederne for at arbejde når, og hvor, det passer den enkelte, er udvidet kolossalt, i fodslag med medarbejderne. Hierarkierne er brudt ned på virksomhederne, og der er uddelegeret ansvar, som medarbejderne også selv har efterspurgt.

Det er virksomheden som har ledelsesretten. Den skal selvfølgelig bruges til at skabe rammer for arbejdets indhold, så fleksibiliteten kommer både virksomhed og medarbejdere til gode. Med ledelsesretten følger også et ansvar, hvis medarbejderne ikke længere kan adskille fritid fra arbejdsliv, og efterfølgende spænder buen for hårdt. Det er uomtvisteligt. Men vi reagerer alle forskelligt på svære udfordringer, og da arbejdslivet kun er en blandt mange mulige kilder til stress, hviler der også et personligt ansvar hos den enkelte, for at reagere i tide.

Fakta er jo, at vi i vore job arbejder færre timer end nogensinde før – også når man tager højde for, at kvindernes deltagelse på arbejdsmarkedet er vokset markant. Hvor der i 1950 blev afholdt 2 ugers ferie, er 6 uger normen i dag. Det har blandt andet kunne lade sig gøre, fordi vi i dag arbejder smartere og fleksibelt.

Vi har så til gengæld valgt at fylde fritiden godt og grundigt op. Det frivillige sociale arbejde fylder mere end nogensinde – og det er de fuldtidsarbejdende børnefamilier, som går forrest. Vi bruger mere tid på at lave mad, gøre rent og passe vores børn, end tidligere. Badmintonhallerne er fyldte, boldbanerne for få og kravene til boligstandarden har nået nye højder, hvilket kræver en maskinpark i hjemmet, som tidligere kun var håndværkere forundt.

Ferie handler vel meget om, at man giver sig tid til refleksion over den tid, som ikke er ferie. Ferie er selvfølgelig ferie fra arbejdspladsen, men sørg for også at holde fri fra fritidsfornøjelserne en gang imellem.

Bragt i Berlingske Tidende 17. oktober 2006