Skat på socialt engagement

Regeringen udskriver ekstraskatter på 400 mio. kr. til erhvervslivet. Urimeligt og skadeligt for de svageste på arbejdsmarkedet, mener DA

Regeringen har i dag fremlagt forslag til finanslov for 2008.

Forslaget indebærer bl.a., at den periode virksomhederne skal betale sygedagpenge udvides fra 15 til 21 dage. Det vil koste virksomhederne 350 mio. kr.

Samtidig foreslår regeringen, at antallet af G-dage udvides fra to til tre. G-dage er de dage efter endt ansættelse, hvor virksomhederne betaler arbejdsløshedsdagpenge. Forhøjelsen fra to til tre dage vil koste arbejdsgiverne 50 mio. kr.

Adm. direktør Jørn Neergaard Larsen:

”Regeringen har med sit finanslovsforslag nu kastet sig over at udskrive ekstraskatter til erhvervslivet.

Virksomhederne betaler i forvejen tre fjerdedele af udgifterne til sygefravær. Samtidig rammer ekstraskatten særligt de virksomheder, der ansætter eller fastholder de lidt svagere medarbejdere med et stort sygefravær. Dermed er forslaget i direkte modstrid med ønskerne om at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked og målsætningen om, at arbejdsgiverne skal udvise socialt engagement.

Tilsvarende er udvidelsen af G-dagene en ren ekstraskat på ansættelse i kortere tid, og det vil ramme fleksibiliteten på arbejdsmarkedet.

Virksomhedernes konkurrenceevne er i forvejen hårdt presset af manglen på arbejdskraft og relativt høje lønstigninger. Her betaler virksomhederne prisen for, at det ikke er lykkedes at gennemføre reformer på arbejdsmarkedet med tilstrækkelig styrke eller hastighed. Det er klart, at 60.000 ubesatte stillinger koster både arbejdsgiverne og samfundet som helhed. Regeringen lader nu virksomhederne redde de offentlige finanser gennem en ekstraskat. Virksomhederne bliver dermed ramt dobbelt af politikernes manglende mod til at gennemføre de nødvendige reformer”.

Arbejdsmarked
5. februar 2008
KONTAKT
LINKS
Forslag til finanslov 2008