Behandling af depression sker bedst på arbejdsmarkedet

Tildeling af førtidspension til depressionsramte, kan skade mere end gavne viser nye danske forskningsresultater

Kommunerne henviser i dag tusindvis af danskere til førtidspension på grund af depression. Men nye danske forskningsresultater afslører, at depressionsramte patienter vil få det bedre af at fastholdes i job. Arbejde har en afgørende betydning for behandlingen af depression, viser resultatet af et projekt der netop er afsluttet på Psykiatrisk Privatklinik i København støttet af Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Det at have et job er i sig selv en helbredende faktor ved depression. Forskerne bag undersøgelsen opfordrer derfor til et opgør med den gængse behandling og et paradigmeskift, så depressionsramte sikres en særlig indsats rettet mod arbejdsfastholdelse.

Konsulent Jessica Gress-Wright:

”Diagnosen depression er den næststørste grund til tildeling af førtidspension. Man regner med, at sygdommen depression koster samfundet ca. 12 milliarder kroner årligt, ikke mindst i form af tabt arbejdskraft. Det er uacceptabelt, at der ikke er større fokus på at fastholde mennesker i job, når virksomhederne har brug for alle hænder.

Kommunerne har et ansvar for ikke at lade den enkelte ryge ud i en passiv tilværelse ved at førtidspensionere folk til isolation og nedgang. Det er den helt gale vej at gå.

Siden den sidste reform af området i 2003 er nytilkendelser af førtidspension på baggrund af en psykisk diagnose steget støt. Imens bekræfter den nyeste sundhedsforskning blot, at et aktivt liv er den bedste hjælp mod depressionen.

Lige nu er førtidspension til forhandling for at se, hvordan vi kan forbedre reformen fra 2003. De folkevalgte skal tage resultaterne af den nye forskning til sig og sikre, at de depressionsramte ikke unødigt ender på førtidspension. Der er brug for et opgør med den gængse behandling.”

Arbejdsmarked
10. marts 2008
KONTAKT
LINKS
Psykiatrisk Privatkliniks rapport