Vismænd bekymrede for konkurrenceevnen

Vismændene advarer mod fortsat tab af konkurrenceevne. Fleksibilitet og dynamik skal styrkes, mener DA

Vismandsrapportens konjunkturafsnit tegner et billede af et dansk arbejdsmarked, der har været hurtig til at få lønstigningstakten ned efter finanskrisens start i efteråret. Men de lande vi konkurrerer med er også på vej ned i lønstigningstakt, og dermed risikerer vi fortsat at miste konkurrenceevne samtidig med at ledigheden stiger. Vismændene understreger, at vi under de seneste års højkonjunktur har haft højere lønstigninger end de lande, vi konkurrerer med og dermed svækket vores konkurrenceevne.

Samtidig fastholder vismændene, at dansk økonomi ikke er holdbar på sigt. Derfor skal arbejdsstyrken øges, og de tiltag, der skal til for at sparke økonomien i gang, skal være af midlertidig karakter.

Adm. dir. Jørn Neergaard Larsen:

”Med stigende ledighed må vi lægge afgørende vægt på at styrke konkurrenceevnen. Vejen er at gøre mere af det vi er gode til, nemlig at udvikle det fleksible og dynamiske arbejdsmarked i et konstruktivt samspil med det offentlige uddannelses- og beskæftigelsessystem.

Den relativt høje fleksibilitet på arbejdsmarkedet værnede os mod, at opsvinget frem til sidste sommer brændte sammen. Nu hjælper samme fleksibilitet os til at holde varmen under afkølingen af økonomien.

Vismandsrapporten illustrerer, at Danmark er en del af en åben global økonomi. De krav og muligheder, som de enkelte virksomheder og brancher møder, er vidt forskellige. Dermed øger globaliseringen kravet til arbejdsmarkedets fleksibilitet og dynamik yderligere”.

Arbejdsmarked
28. maj 2009
KONTAKT
LINKS
Det Økonomiske Råd Forår 2009