Dobbelttilskud på arbejdsgivernes regning

Regeringen vil ændre præmieringsreglen på 70.000,- kr., så kommunerne kan få praktikpladspræmie to gange til den samme elev. Pengene kommer fra alle arbejdsgivere i Danmark

Der har været en markant stigning i antallet af indgåede uddannelsesaftaler i 2010 på 22 procent. Det gode resultat skyldes en stor indsats i de seneste år.

Et af de virkemidler regeringen har indført for at få flere praktikpladser, er en praktikpladspræmie på 70.000 kr. pr. elev, som en virksomhed indgår uddannelsesaftale med. Reglen er ens for alle virksomheder.

Med et snuptag vil regeringen ændre tilskudsreglen, så de offentlige arbejdsgivere på social- og sundhedsuddannelserne nu kan få et dobbelt tilskud, hvis uddannelsen består af to trin. Reglen gælder ikke på de andre uddannelser med to trin, der retter sig mod det private arbejdsmarked.

Ændringen skyldes, at regeringen føler sig forpligtet over for kommunerne, som i modsat ikke vil oprette det antal uddannelsesaftaler på SOSU, der er aftalt med regeringen.

Direktør Henrik Bach Mortensen:

”Vi har oplevet en tilfredsstilende fremgang i antallet af praktikpladser i en vanskelig periode. De private arbejdsgivere har ydet en stor indsats og har leveret, hvad det kan forventes.

Det er derfor helt forkert, at regeringen giver kommunerne en særstilling i retten til praktikpladspræmie, og på den måde trækker tæppet væk under de private arbejdsgivere, der troligt betaler deres AER-bidrag i forventning til, at pengene udbetales på lige vilkår.

Arbejdsgiverne er især fortørnede over, at en dobbeltpræmie bliver gjort til et element i forhandlingerne mellem regeringen og kommunerne om, hvor mange praktikpladser kommunerne skal oprette. De to aftaleparter har opnået en enighed ved at sende regningen videre til de private arbejdsgivere. Det er ødelæggende for de private arbejdsgiveres forståelse for hele AER-konstruktionen og de milliardstore udgifter til AER-ordningen

Såfremt regeringen føler sig særlig forpligtet over kommunerne, bør regeringen i stedet finde pengene til dobbeltpræmie på finansloven og ikke belaste AER-ordningen med uvedkommende økonomiske aftaler, der underminerer hele AER-ordningen”.

Uddannelse
2. marts 2011
KONTAKT