Massiv parkering af indvandrere øger behov for reform af førtidspension

For mange kommunerne opgiver at bringe indvandrere i job. I stedet parkeres indvandrere på førtidspension.

De seneste fem år er antallet af ikke-vestlige indvandrere på førtidspension steget kraftigt.

På landsplan er antallet af førtidspensionister fra ikke-vestlige lande steget med 51 pct. Alene på Fyn er stigningen på hele 68 pct.

En DA analyse fra 2009 viste, at hver tredje indvandrer fra Tyrkiet i aldersgruppe 50 til 59 år er på førtidspension.

Direktør Henrik Bach Mortensen:

”Tallene fra Fyns Stiftstidende er desværre ikke overraskende. Udviklingen viser, at landets jobcentre slet ikke gør nok for at få de svageste indvandrere i arbejde. Det er ikke acceptabelt, hverken for den enkelt, virksomhederne eller samfundet.

Der er en lille gruppe indvandrere, der aldrig vil kunne klare sig på arbejdsmarkedet og som derfor skal have førtidspension. Men det er en falliterklæring, at kommunerne dømmer så mange ud af arbejdsmarkedet. Erfaringerne fra flere projekter viser, at det er muligt, og derfor drejer en kommende reform sig om at sikre, at alle parter får en stærkere interesse i at job erstatter en passiv forsørgelse.

Det skal kunne betale sig at arbejde også for ikke-vestlige indvandrere, og det skal kunne betale sig for kommunerne at gøre den ekstra indsats, der kan være brug for i forhold til indvandrere med svage forudsætninger.”

Mere viden

Link til Fyns Stiftstidendes artikel

Læs Agenda fra oktober 2011 Flere førtidspensionister er indvandrere

Andelen af ikke-vestlige indvandrere på førtidspension stiger kraftigt. Hver 9. førtidspensionist er indvandrer. I Århus er det knap hver fjerde.

DA’s rapport Førtidspension og fleksjob fra 2009

DA’s rapport Ikke-vestlige indvandrere og arbejdsmarkedet fra 2010

Arbejdsmarked
2. januar 2012
KONTAKT
LÆS MERE
Mere viden