DA advarer kommunalbestyrelser mod klausuler i strid med EU

Dansk Arbejdsgiverforening har i dag sendt et åbent brev til alle kommunalbestyrelsesmedlemmer og advaret imod at gennemføre klausuler, der ikke lovligt kan håndhæves over for udenlandske virksomheder

En række kommuner har indført klausuler, som virksomheder, der vil byde på offentlige opgaver, skal overholde. Klausulerne varierer fra kommune til kommune.

Adm. Dir. Jørn Neergaard Larsen:

”Kommunernes brug af klausuler og kædeansvar er blevet et varmt tema i den kommunale valgkamp. I Dansk Arbejdsgiverforening har vi med stor bekymring set, at der er gået selvsving i debatten om, hvordan medarbejdere fra vores nabolande yder en stadig større indsats i det private erhvervsliv.

Der skal ikke herske tvivl om, at udenlandske virksomheder, der arbejder i Danmark, skal overholde alle love. Det skal danske myndigheder gøre alt for at sikre.

De klausuler, som mange kommuner gennemfører i øjeblikket, er i strid med EU-retten og kan ikke lovligt retshåndhæves over for udenlandske virksomheder. Det kan de derimod over for danske virksomheder. Derfor vil klausuler kun svække danske virksomheders konkurrenceposition i forhold til udenlandske.

De udfordringer, som udenlandsk arbejdskraft giver, kan bedst løses med de virkemidler, vi har aftalt i aftalesystemet, og ved den gennemsigtighed i forhold til skat, arbejdstilsyn og fagbevægelse, som registreringen i RUT giver.

Jeg tillader mig derfor at vedlægge en gennemgang af brugen af klausuler og kædeansvar, som også er sendt til Berlingske.

Mere viden

Jørn Neergaard Larsen i Berlingske 11. november 2013:

Klausuler: Dyrt, dårligt og dumt

Arbejdsmarked
11. november 2013
KONTAKT
Underdirektør
Steen Müntzberg
33 38 92 86
sem@da.dk
LÆS MERE
Mere viden