KORA har i dag offentliggjort ny PISA-undersøgelse, der sætter fokus på, hvordan første- og andengenerationselever klarer sig i folkeskolen. Undersøgelsen slår bl.a. følgende fast:
Chefkonsulent Berit Toft Fihl:
”Modstandere af reformprocessen i folkeskolen har med den nye PISA-undersøgelse fået et alvorligt forklaringsproblem. Både første- og andengenerationsindvandrere klarer sig markant ringere i folkeskolen end deres klassekammerater.
Andelen, der forlader folkeskolen med så ringe færdigheder, at uddannelsesperspektivet er svært at få øje på, er så høj, at der er tale om en katastrofe.
Det er triste tal, der vidner om et fagligt kollaps. Trist for de unge, trist for samfundet og problematisk for virksomhederne, der er afhængige af, at kvalifikationerne er helt i top.
Det er derfor afgørende, at der bliver fulgt op på, om reformen af folkeskolen bidrager til at løse de helt massive og åbenlyse udfordringer.
Indtil da må en stor gruppe unge tage en omvej for at indhente det, som de skulle have lært i folkeskolen.”
Mere viden
Hovedfokus i PISA 2012 er at teste elevernes matematikfærdigheder.
Førstegenerationselever defineres som elever, der er født i udlandet, og hvor begge forældre er født i udlandet. Andengenerationselever defineres som elever, der er født i Danmark, men hvor begge forældre er født i udlandet. Elever uden indvandrerbaggrund defineres som elever, hvor mindst en forælder er født i Danmark.
Første- og anden generationsindvandrere klarer sig dårligere i læsning, matematik, naturfag og problemløsning end elever, der ikke har indvandrerbaggrund, jf. tabel 1.
Op mod hver anden elev med indvandrerbaggrund har utilstrækkelige funktionelle matematikkompetencer, jf. tabel 2.