Ja, østarbejdere tager ledige job

Af adm. direktør Jørn Neergaard Larsen, Dansk Arbejdsgiverforening

Alle medarbejdere fra vores nabolande, som tager arbejde i Danmark, er en god forretning for Danmark. Når de får arbejde i landet, er det fordi, der er brug for dem, både på offentlige hospitaler, i private byggevirksomheder og mange andre steder. Vi har regnet ud, at den danske stat i gennemsnit får et overskud på 16.000 kroner om året for hver østeuropæer, som kommer til Danmark for at arbejde. 

Hvis vi ikke havde den udenlandske arbejdskraft i Danmark, ville vi miste både produktion og velfærd. Hvis vi ikke havde østeuropæerne ansat i den private sektor, ville produktionen flytte til andre virksomheder udenfor Danmarks grænser, og i den offentlige sektor ville vi mangle pleje på hospitaler og plejehjem, hvor udenlandske medarbejdere er ansat. 

Det ville være fantastisk, hvis en stor del af de danskere, som er i den arbejdsdygtige alder og ikke har et arbejde, tog sig et arbejde. Virksomhederne kan ikke ansætte nogen, som ikke søger jobbene, og når Rigshospitalet skal bruge en sygeplejerske, skal vedkommende have nogle specifikke kompetencer. Hvis man ikke kan finde de kompetencer hos dansk arbejdskraft, må man gå til udenlandsk arbejdskraft. Virksomhederne leder ikke efter arbejdskraft i andre lande, hvis der er kompetent, ledig arbejdskraft i Danmark, som søger jobbene. Det handler ikke om at spare penge, for langt de fleste arbejder på overenskomst, og derfor får udlændinge og danskere det samme i løn.

Bragt i BT 11. april 2014