Vismænd advarer mod dele af regeringens beskæftigelsesudspil

Det er ikke oplagt, at det er en god ide at forankre kontakten til de ledige i a-kasserne frem for jobcentrene, skriver vismændene.

Det Økonomiske Råd – Vismændene – har i dag offentliggjort deres nye rapport.

Rapporten har en gennemgang af:

  1. Den aktuelle økonomiske politik
  2. Den langsigtede økonomiske holdbarhed - herunder en gennemgang af det økonomiske pres på de forskellige generationer
  3. Ungdomsuddannelserne

Direktør Henrik Bach Mortensen:

”Regeringens oplæg til reform af beskæftigelsessystemet får både ros og ris af vismændene. Der er medvind at hente for regeringen på de områder, hvor man har fulgt Carsten Koch-udvalgets indstillinger, men der er kritiske bemærkninger, hvor man har valgt at ignorere ekspertudvalgets indstillinger.

Vi er derfor helt enige med vismændene om, at det er ubegrundet, at overlade de ledige til a-kasserne de første seks måneder.

Med forslaget adskilles kommuners ansvar for økonomien fra ansvaret for indsatsen, hvilket underminerer at den samlede indsats underbygges af sund økonomisk tænkning hos de ansvarlige. På økonomiområdet får regeringen ellers ros for at foreslå en omlægning af den statslige støtte til kommunernes beskæftigelsesindsats, så støtten bliver mere ens og falder over tid. Et synspunkt Dansk Arbejdsgiverforening deler.

Vi er også enige med vismændene i, at der ikke er analyser, der peger på at uddannelse til ledige er nogen sikker vej til beskæftigelse, og at det er helt afgørende at eventuel uddannelse af ledige fører frem til reelle jobmuligheder.

Vismandsrapporten viser, at der er udsigt til fremgang i beskæftigelsen. Men svækkes beskæftigelsessystemets evne til hurtigt at få ledige i job, vil det gøre det vanskeligere for virksomhederne at finde den arbejdskraft, som de håber at kunne ansætte i nye job.”

Arbejdsmarked
26. maj 2014
KONTAKT
LINKS
Vismændenes rapport