Drop beskæftigelsesreformen – ellers kvæler i opsvinget

Regeringens udspil til en reform af beskæftigelsessystemet øger risikoen for flaskehalse på arbejdsmarkedet, mener DA

Folketingets partier forhandler lige nu om at skabe et nyt beskæftigelsessystem. Regeringen foreslår, at A-kasserne skal overtage jobindsatsen for egne medlemmer, samtidig med, at ledige ufaglærte skal uddannes til faglærte.

Samtidig peger regeringen, og vismændene, i nye økonomiske prognoser på, at opsvinget er på vej til dansk økonomi. Ledigheden er lav sammenlignet med udgangspunktet før tidligere opsving, og allerede nu er der en vækst i virksomheder som har problemer med rekruttering.

Henrik Bach Mortensen, direktør:

”Hvis ikke regeringen dropper reformen af beskæftigelsessystemet som planlagt, risikerer vi, at opsvinget standser inden det kommer i gang.

Planen om at overdrage jobindsatsen til a-kasserne er uigennemtænkt og unødvendig, og det vil kunne føre til flaskehalse på arbejdsmarkedet. Enhver erfaring med større omlægninger af systemer viser, at det vil ramme sagsbehandlingens effektivitet i en længere indkøringsfase.

Dertil kommer, at vismændene i den seneste rapport konkluderede at overdragelsen til a-kasserne var et eksperiment, der savner dokumentation.

Regeringen vil desuden gennemføre et massivt uddannelsesløft af ufaglærte ledige til faglærte. Men hvis man sender ledige på skolebænken samtidig med, at virksomhederne har brug for medarbejdere, risikerer vi at skabe mangel på arbejdskraft og produktionstab.

Og de ufaglærte ledige bliver til faglærte ledige i stedet.”

Arbejdsmarked
6. juni 2014
KONTAKT