Det er sundt at arbejde

Af arbejdsmiljøchef Christina Sode Haslund

BT skrev i går, at 'Jobbet udløser angst og depression'. Ifølge en rapport fra Sundhedsstyrelsen er psykiske lidelser blandt de sygdomme, der oftest sender danskere på førtidspension.

Lidelser som angst og depression skal tages alvorligt. Men det er forkert at give arbejdslivet skylden for, at så mange danskere lider af psykiske sygdomme. Der er sjældent én klar årsag til psykiske lidelser. Arbejdet kan være en del af problemet, men står sjældent alene. Samfundsforhold og privatlivet er lige så vigtige faktorer.

BT kommer selv med 10 gode råd om, hvordan man holder sig mentalt sund. Rådene peger blandt andet på, at søvn, sund kost, motion og et godt socialliv er helt afgørende faktorer. Mental sundhed handler altså i høj grad om, hvordan vi hver især vælger at leve vores liv uden for arbejdet. Vi har også selv et ansvar for at holde os sunde og raske.

Og for langt de fleste er det sundt at arbejde. 9 ud af 10 danskere er tilfredse med deres arbejde, viser tal fra EU-Kommissionen. Det er flere end i noget andet land i Europa. Forskningsresultater tyder desuden på, at både det fysiske og psykiske helbred bliver styrket af at arbejde - og at helbredet bliver forringet af at stå uden arbejde.

Bragt i BT 15. september 2015