Åbningstale viser gode takter

Statsministeren peger på en række helt relevante og vigtige udfordringer, vi skal overvinde, hvis vi skal sikre job, vækst og velstand i Danmark, mener DA.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt i dag Folketingets åbningstale.

Statsministeren pegede blandt andet på at:

  • De private virksomheder er selve grundlaget for job, velstand og offentlig velfærd i Danmark.
  • Det skal kunne betale sig at arbejde, og færre skal være offentligt forsørgede
  • Integrationen er slået fejl, og for få indvandrere er i beskæftigelse
  • Dagpengereformen må ikke gøre dagpengesystemet dyrere, end det er i dag
  • Der er brug for flere faglærte i fremtiden og prestigen for erhvervsuddannelserne skal genskabes
  • Trepartsforhandlingerne skal handle om flere private job, flere praktikpladser og mere arbejdskraft til virksomhederne

Direktør Pernille Knudsen:

”Det er glædeligt, at statsministeren fremhæver en række helt relevante og vigtige udfordringer, vi skal overvinde, hvis vi skal sikre job, vækst og velstand i Danmark.

Det er også positivt, at statsministeren har fokus på, at flere skal forsørge sig selv. Men det er naturligvis ikke klaret med et kontanthjælpsloft alene. Det er derfor afgørende, at trepartsdrøftelserne også indeholder en ambition om at øge den private beskæftigelse og reducere antallet af offentligt forsørgede. DA er helt klar til at løfte sin del af det ansvar.

Statsministeren betoner desuden, at vi skal genskabe prestigen i erhvervsuddannelserne. Det er vi fuldstændig enig i. Vi har brug for flere erhvervsuddannede for at undgå en omfattende mangel på faglært arbejdskraft i fremtiden.

Statsministeren burde dog have tændt en kraftigere advarselslampe, når det gælder risikoen for mangel på arbejdskraft. Også her skal Danmark hænge sammen. Uden større krav til lediges mobilitet, mere effektive jobcentre og mere motiverende forsørgelsesydelser, er der overhængende risiko for, at det kommende opsving går Danmarks næse forbi.”

Arbejdsmarked
6. oktober 2015
KONTAKT
Viceadministrerende direktør
Pernille Knudsen
33 38 92 82
pkn@da.dk
LINKS
Statsmin­isterens åbningstale