Markant stigning i forgæves rekrutteringer

30 pct. flere stillinger er vanskelige at besætte end sidste år. Det er en klar indikation på, at arbejdsmarkedet er på vej mod alvorlige rekrutteringsudfordringer, mener DA.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har offentliggjort en ny undersøgelse om rekrutteringssituationen på arbejdsmarkedet for 2. halvår 2015.

Mangel på arbejdskraft rykker nærmere. I efteråret 2014 var der 13.900 forgæves rekrutteringer. Med den nye undersøgelse 1 år efter er de forgæves rekrutteringer øget til 18.000, som svarer til, at virksomhederne 18.000 gange er gået forgæves efter medarbejdere med de ønskede kvalifikationer.

Undersøgelsen afdækker også betydelige paradokser. Samtidigt med at virksomhederne måtte se forgæves efter 370 salgsassistenter, var der 7.800 ledige, som havde kvalifikationer inden for området.

Chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen: 

”De nye tal er en klar indikation på, at det danske arbejdsmarked er på vej mod alvorlige rekrutteringsudfordringer. Det har vi prøvet før med meget negative resultater for samfundsøkonomien, og det må ikke ske igen. 

Derfor må politikerne, før det er for sent, træffe beslutninger om at gennemføre reformer, som kan øge arbejdsstyrken. Der er samtidig behov for politiske initiativer her og nu, så virksomhedernes chancer for at finde de medarbejdere, de skal bruge, kan øges”. 

DA foreslår, at følgende tiltag bør gennemføres straks: 

- Ledige bør være forpligtet til at søge alle job i hele landet.

- Der skal være øgede sanktioner ved selvforskyldt ledighed eller afslået medvirken i aktivering.

- Flere ledige skal omfattes af muligheden for opkvalificering i forbindelse med ansættelse. Kravet til forudgående ledighed bør nedsættes til 3 måneder.

Mere viden

STAR's rapport: Rekrutteringer, efteråret 2015.

Arbejdsmarked
18. december 2015
KONTAKT
Chefkonsulent
Jørgen Bang-Petersen
33 38 94 14
jbp@da.dk
LÆS MERE
Mere viden