Reformfattig finanslov øger behovet for ambitiøs 2025-plan

DA kvitterer for finansloven, men minder samtidig om behovet for løsninger på Danmarks vækst- og arbejdskraftsproblemer.

Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti har i dag indgået aftale om finansloven for 2017. Finansloven indeholder blandt andet:

  • en opstramning af reglerne for ophold i Danmark
  • en indsats for at sikre ordnede forhold på det danske arbejdsmarked
  • en styrket kontrol og sikkerhedsindsats på udlændingeområdet
  • en forøgelse af tilskudsprocenten for frie grundskoler til 75 pct.

Adm. dir. Jacob Holbraad udtaler:

”Jeg vil gerne kvittere for finansloven, men samtidig også minde om, at den ikke tilbyder nogen grundlæggende løsninger på to af Danmarks største udfordringer: Lav vækst og mangel på arbejdskraft.

Forleden offentliggjorde Danmarks Statistik et revideret nationalregnskab som opjusterede væksten. Det fik nogen til at juble, men vi må ikke glemme, at vi fortsat har en vækst under 2 pct. Og det er ikke godt nok.

For at dansk økonomi rigtigt kan komme op i gear, er der behov for at øge arbejdsudbuddet. Som både Det Økonomiske Råd, Nationalbanken og regeringen har påpeget, er dansk økonomi tæt på kapacitetsgrænsen. Næsten alle ledige ressourcer i økonomien er udnyttet, og allerede nu oplever virksomheder, at de må takke nej til ordrer, fordi de ikke har arbejdskraften til at løfte dem. Det problem vil kun vokse.

Finansloven bidrager ikke afgørende til at løse Danmarks to store udfordringer: Lav vækst og mangel på arbejdskraft. Dette øger behovet for ambitiøse reformer fremover, herunder en ambitiøs 2025-plan efter finanslovsaftalen.”

Arbejdsmarked
18. november 2016
KONTAKT
Adm. direktør
Jacob Holbraad
33 38 93 00
jah@da.dk
LINKS
Aftaletekst