Social union vil øge EU-skepsis

Af europapolitisk chef Christiane Misselbeck-Winberg, Dansk Arbejdsgiverforening

Når Ole Christensen, medlem af Europa-Parlamentet (S) 15. november i Børsen beskylder danske arbejdsgivere for ikke at kæmpe for ordnede forhold, så er det en påstand uden hold i virkeligheden.

Hans grundlæggende betragtning er rigtig: Ordentlige forhold på arbejdsmarkedet er både i arbejdsgivernes og arbejdstagernes interesse. Ingen ønsker ulige konkurrencevilkår. Men det er en fejlagtig præmis, at der ikke allerede tages hånd om det. Den danske model er mere tilpasningsdygtig, end den fremstilles.

Det er parternes ansvar at sikre ordnede forhold på arbejdsmarkedet gennem udbredelsen af overenskomster. Her har den danske fagbevægelse nogle af de bedste muligheder i Europa for at sørge for, at de udenlandske virksomheder omfattes af danske overenskomster, og det arbejde klarer de godt. Og skulle det ske, at udenlandske virksomheder snyder på vægten, så har vi med den netop oprettede Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede sørget for, at deres medarbejdere nok alligevel skal få det, de har krav på.

Vi står af, når Christensen mistænkeliggør østeuropæere og østeuropæiske firmaer. Arbejdskraft og virksomheder fra vores nabolande bidrager netto til Danmarks vækst og til den danske statskasse. Det skal vi være glade for og byde dem velkommen. Det bør være muligt at bekæmpe ulovligt arbejde uden at tale nedsættende om vores naboer.

Vi står også af, når Christensen mener, at EU-regler skal styre velfærden i Danmark eller i andre europæiske lande. For hvad mener han egentlig med 'et socialt EU'? En social union? Det ville være en kæmpe overtrædelse af nærhedsprincippet og EU's kompetencer - og en stensikker vej mod større EU-skepsis blandt danskerne.

Det, der giver opbakning til EU, er et Europa, som skaber økonomisk fremgang som grundlag for den nationale velfærd. Økonomisk og social fremgang skal gå hånd i hånd. Hvordan vi kan arbejde for det uden at kompromittere den danske model, taler vi gerne med Christensen om.

Bragt i Børsen 25. november 2016