Svært at få passet børn hvis far og mor arbejder på ydertidspunkter

Desværre viser ny KORA undersøgelse, at kommuner i mange tilfælde svigter forældre, der arbejder f.eks. om aftenen eller i weekenden. Det er ikke godt nok, mener DA.

KORA konkluderer følgende om kommunernes tilbud til medarbejdere, der arbejder på ydertidspunkter:

62 kommuner har mulighed for tidlig pasning i en eller flere institutioner på hverdage. Heraf har 19 kommuner pasning før kl. 6 om morgenen.

61 kommuner har mulighed for pasning sen eftermiddag/aften i en eller flere institutioner på hverdage. Heraf har 11 kommuner pasning frem til 18-19. 14 kommuner har pasning efter 19 på hverdage.

10 kommuner har mulighed for weekendpasning. Heraf har fem kommuner pasning både lørdag og søndag.

Ni kommuner har døgnåbne institutioner, typisk i hverdagene.

Der findes også en række dagsplejere, der i 32 kommuner åbner mellem 6 og 6.30. I 12 kommuner er der dagplejere, der har åbnet efter 17 på hverdage.

Chefkonsulent Berit Toft Fihl

”Desværre bekræfter undersøgelsen, at kommunerne lever i deres egen lukkede 8-16 verden. Det er helt galt. Der er slet ikke tilstrækkelig med pasningstilbud til danskere, der prøver at passe deres job f.eks. om aften og i weekenden.

Kommunerne må forstå, at det er helt almindeligt for danske virksomheder, at de har behov for medarbejdere i ydertidspunkterne. Pasningstilbuddene er utilstrækkelige, og ansvarlige borgmestre bør straks rette dem til, så den kommunale service står mål med behovene.

På det private område er vi optaget af at sikre så fleksible vilkår for medarbejdere og virksomheder som muligt til gavn for os alle.

Vi er derfor på det private arbejdsmarked dybt afhængige af fleksible pasningstilbud, hvis medarbejdere på mange danske virksomheder skal kunne producere og yde god service over for os som forbrugere, når vi f.eks. handler ind en lørdag formiddag.

Borgmestrene bør derfor grave et spadestik dybere og en gang for alle få dette område til at fungere, så det ikke æder den fleksibilitet op, som vi og lønmodtagerne har aftalt.”

Arbejdsmarked
24. januar 2017
KONTAKT
LINKS
KORA's rapport