Vi har brug for danmarksmestre

Af adm. direktør Jacob Holbraad, Dansk Arbejdsgiverforening

I dag den 26.1. skydes DM i Skills i gang i Aalborg. Et arrangement, hvor over 300 af de allerbedste lærlinge fra alle hjørner af erhvervsuddannelserne dyster mod hinanden. Målet er at blive danmarksmester indenfor sit fag og efterfølgende repræsentere de danske farver ved verdensmesterskaberne i Skills i Abu Dhabi.

Det er altid inspirerende at se de unge kokke, klejnsmede, elektrikere og mange andre faglærte kæmpe om titlen. Men arrangementets relevans er i dag større end nogensinde før. Fra næste uge vil op mod 100.000 folkeskoleelever nemlig kunne søge ind på deres foretrukne ungdomsuddannelse. Når det sker, er vi alle dybt afhængige af, at de unge danmarksmestre inspirerer flere unge til at søge mod erhvervsskolerne.

Vores beregninger viser, at Danmark kommer til at mangle i omegnen af 60.000 faglærte i 2025. Sådan et tal kan måske være svært at forholde sig til, men vær ikke i tvivl: Vi har brug for flere faglærte, hvis vi skal fastholde produktions-arbejdspladser i Danmark. Vi står overfor en stor udfordring.

Den første forudsætning for at gøre noget ved det er heldigvis på plads: Både politikere, lønmodtagere og virksomheder er meget opmærksomme på at tage hånd om problemet. Det er trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter fra august, der bl.a. sigtede mod at skabe flere praktikpladser, et glimrende eksempel på.

Men det er begrænset, hvor meget man kan gøre gennem lovforslag, trepartsaftaler og overenskomster. Der skal mere til end bare justeringer i systemet. Der er brug for en holdningsændring blandt unge, forældre og lærere.

I dag ved de unge alt for lidt om alle de muligheder, de har med en erhvervsuddannelse i ryggen: Den store jobsikkerhed, den gode løn, de spændende karrieremuligheder og de gode muligheder for videreuddannelse. Der er derfor behov for at give eleverne bedre vejledning og indsigt i, hvad det vil sige at arbejde som faglært. Det er kun 12 procent af lærerne, der selv vurderer, at de har et godt kendskab til erhvervsuddannelserne – sammenlignet med 42 procent, når det gælder kendskab til gymnasiet. Den skævhed danner selvsagt ikke grundlag for en afbalanceret vejledning.

Vi ved også, at forældrene spiller en meget stor rolle for de unges uddannelsesvalg. Og vi ved, at forældre med lange uddannelser har en tendens til at skubbe deres børn mod gymnasierne – ofte fordi, de ganske enkelt ikke kender nok til de gode muligheder, der ligger i en erhvervsuddannelse. Her er der behov for at hæve vidensniveauet og skabe en holdningsændring omkring spisebordene i de danske hjem.

Jeg vil derfor stærkt opfordre til, at forældre, børn og unge lægger vejen forbi Gigantium i Aalborg en af de kommende dage. DM i Skills er netop en enestående mulighed for at snuse lidt til de forskellige uddannelser – og til at se de inspirerende unge talenter, der på hver sin måde er forbilleder indenfor deres fag.

Bragt i Nordjyske Stiftstidende 26. januar 2017