Nu begynder skilsmisseforhandlingerne

Storbritannien aktiverer i dag artikel 50, og skilsmisseforhandlingerne med EU kan officielt gå i gang. Det er vigtigt, at danske virksomheder og borgere hurtigt får afklaring omkring den nye relation mellem EU og UK.

I dag kl. 13.20 afleverer den britiske regering det brev til Bruxelles, der udløser den såkaldte artikel 50. Dermed kan forhandlingerne om, hvordan Storbritannien skal udtræde af EU, og hvordan den nye relation skal være, begynde. Forhandlingerne skal efter planen afsluttes i 2019.

Danmark og Storbritannien har store gensidige interesser og investeringer på flere områder, der vil blive påvirket af de kommende forhandlinger. Herunder kan nævnes:

  • Værdien af danske direkte investeringer i UK udgjorde ved udgangen af 2015 136,7 mia. kr. Investeringerne udgør dermed de næststørste danske investeringer i et andet land efter Sverige.
  • Danske virksomheder har mere end 700 datterselskaber med over 90.000 medarbejdere i UK.
  • Dansk eksport til UK giver anledning til ca. 50.000 arbejdspladser.
  • Det skønnes, at ca. 10.000 danskere er i beskæftigelse i UK og 1.400 danskere studerer.
  • Der er store britiske investeringer i Danmark som skaber dansk beskæftigelse. Ca. 9.000 briter arbejder i Danmark, og ca. 650 er studerende.

Adm. direktør Jacob Holbraad:

”Der er rigtig meget på spil for Danmark og de danske virksomheder. Og det værste ved situationen lige nu er usikkerheden.

På nuværende tidspunkt er der ingen, der ved, hvilke rettigheder europæiske borgere, der allerede bor i Storbritannien, får efter skilsmissen. Den usikkerhed rammer ikke bare virksomheder, men også danske borgere, der på egen hånd har valgt at flytte til UK. Vi skal have afklaret deres situation hurtigst muligt.

Det er afgørende, at det ikke kommer til at handle om, at briterne skal straffes for deres valg. EU og UK har fælles interesse. Vi har brug for et stærkt Storbritannien. Storbritannien har brug for et stærkt EU.

Nu bliver det den danske regerings opgave at sikre, at vi så vidt muligt sikrer status quo mht. danske virksomheders mulighed for at sende medarbejdere til UK og beskytte vores investeringer, som giver indtægter til Danmark.”

EU og internationalt
28. marts 2017
KONTAKT
Adm. direktør
Jacob Holbraad
33 38 93 00
jah@da.dk
Europapolitisk chef
Christiane Mißlbeck-Winberg
33 38 92 40
cmw@da.dk