Skræm ikke udenlandske specialister væk

Af Karsten Dybvad, adm. direktør i Dansk Industri, Jens Klarskov, Adm. direktør i Dansk Erhverv, Jacob Holbraad, adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening

Folketinget forhandler netop nu om en ny lovgivning, der kan blive en alvorlig barriere for danske virksomheders muligheder for at tiltrække udenlandske specialister til Danmark. Fremover kan deres ægtefæller allerede efter kort tid i landet som noget helt nyt blive mødt med en danskprøve – og konsekvensen om at blive vist ud af landet, hvis de ikke består den.

Det vil være et alvorligt slag for danske virksomheder – og dermed for hele vores samfund, fordi de udenlandske specialister er afgørende for, at vi kan skabe forskningsmiljøer, innovation og i det hele taget en erhvervsudvikling her i landet, som skaber både vækst og job til andre borgere i Danmark.

Baggrunden er, at regeringen og resten af Folketingets partier netop nu forhandler om en ny model for, hvordan udlandsdanskere kan få deres ægtefælle med tilbage til Danmark, nu hvor den såkaldte 26-årsregel sidste år blev underkendt af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Hensigten er, at en dansker, som arbejder i udlandet, skal kunne få sin udenlandske ægtefælle med hjem til Danmark.

Lad os gøre det klart: Vi har i erhvervslivet fuld forståelse for, at både regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og SF generelt har stort fokus på at sikre den bedst mulige integration af udlændinge – og herunder medfølgende ægtefæller til udlandsdanskere – som vælger at bosætte sig permanent i Danmark.

Men den løsning, som et flertal i Folketinget synes at være på vej imod, vil have alvorlige skadevirkninger for danske virksomheder og deres muligheder for at vinde ordrer og job til Danmark. De udenlandske talenter er højmobile og arbejder i hele verden, hvor det professionelle sprog er engelsk. Hvis ægtefællen til en amerikanske ingeniør eller indisk it-specialist, som kun kommer for at arbejde her i få år, nu også bliver mødt med et dansk sprogkrav, er der en alvorlig risiko for, at de vælger Danmark fra - og andre lande til.

Vi er ikke i tvivl om, at samtlige partier ønsker det bedste for Danmark – og for vores virksomheder. Men forslaget her vil give vores virksomheder et alvorligt handicap i konkurrencen med virksomheder i andre lande om at tiltrække de bedste talenter – og den konkurrence er allerede benhård.

Derfor håber vi, at regeringen og Folketingets partier i fællesskab vil bruge tid på at finde en løsning, hvor vi i Danmark ikke spænder ben for vores egne muligheder for at skabe ny vækst og nye arbejdspladser her i landet ved at skræmme dygtige specialister og deres ægtefæller væk fra Danmark.

Bragt i Jyllands-Posten 6. maj 2017