Rapport: Fra kontanthjælp til job

Rapporten i PDF-format

Indhold

Kap. 1: Fra kontanthjælp til job

Kap. 2: Mange på kontanthjælp er en udfordring for hele samfundet

Kap. 3: Job for kontanthjælpsmodtagere er muligt

Kap. 4: Hvem er kontanthjælpsmodtagerne?

Kap. 5: Incitamenter til job

Kap. 6: Kommunernes rolle

Kap. 7: DA’s forslag – fra kontanthjælp til job

Bilag 1: Supplerende politikforslag

Bilag 2: Kommunernes redskaber

Litteraturliste

Resumé

I de senere år er antallet af kontanthjælpsmodtagere steget markant. Kontanthjælp er nu den næststørste forsørgelsesydelse kun overgået af førtidspension.

På trods af at det danske arbejdsmarked er fleksibelt med mange jobåbninger hvert år – også på det ufaglærte område og på få timer om ugen – hænger flere og flere kontanthjælpsmodtagere fast i systemet. Kommunerne vurderer, at hovedparten af kontanthjælpsmodtagerne ikke er parate til job og ikke skal være til rådighed for arbejdsmarkedet.

Der er store gevinster at hente, hvis flere kontanthjælpsmodtagere kommer i job. Både for den enkelte, der vil opleve øget livskvalitet ved at kunne forsørge sig selv og være en del af fællesskabet på arbejdsmarkedet, for virksomhederne, der har stigende udfordringer med at finde nye medarbejdere, og ikke mindst for det danske samfund som helhed.

Hvis de mindre effektive kommuner fik en lige så stor andel kontanthjælpsmodtagere i job som de bedste, sammenlignelige kommuner kunne godt 10.000 flere træde fra kontanthjælp ind på arbejdsmarkedet i løbet af et år.

PDF-filer kræver Adobe Acrobat Reader

KONTAKT
Chefkonsulent
Maria Bille Høeg
33 38 94 18
mbi@da.dk
Publiceret:
7. september 2017