Alt for mange indvandrere er stadig på offentlig forsørgelse

Det er uholdbart, at ikke-vestlige indvandrere trods års indsats er voldsomt overrepræsenteret på offentlige ydelser. Vi bør overføre erfaringerne fra indsatsen for flygtninge.

Danmarks Statistik har d.d. offentliggjort analysen ”Indvandrere i Danmark 2017”. Den viser bl.a.:

  • 37 pct. af de ikke-vestlige indvandrere mellem 16 og 64 år er på offentlig forsørgelse. Blandt etniske danskere er tallet knap 20 pct.
  • Mens de ikke-vestlige indvandrere udgør 8 pct. af den 16-64-årige befolkning, så udgør de 11 pct. af samtlige 16-64-årige på offentlig forsørgelse.
  • Beskæftigelsesfrekvensen blandt ikke-vestlige efterkommere er bedre end blandt ikke-vestlige indvandrere. Eksempelvis er 54 pct. af de 25-29-årige ikke-vestlige indvandrere i beskæftigelse mod 65 pct. af ikke-vestlige efterkommere.

Chefkonsulent Rasmus Brygger:

”De ikke-vestlige indvandrere er kraftigt overrepræsenteret på offentlig forsørgelse. Det er uholdbart for Danmark som samfund, men også for virksomhederne, der lige nu i stort omfang har behov for nye medarbejdere.

De positive erfaringer vi har fået efter trepartsaftalen om integration sidste år, hvor markant flere nytilkomne flygtninge er kommet i arbejde, kan man med fordel også lære af i indsatsen over for de flygtninge og indvandrere, der har været i landet i en årrække. Det drejer sig meget om jobcentrenes indstilling: De skal se muligheder og ikke forhindringer, når de har med ikke-vestlige indvandrere at gøre.

Det er glædeligt, at de ikke-vestlige indvandrere klarer sig bedre på arbejdsmarkedet end deres forældres generation. De er dog stadig overrepræsenteret på offentlig forsørgelse, så der særligt behov for, at de ikke-vestlige unge får en tilknytning til arbejdsmarkedet.”

Mere viden

Indvandrere i Danmark 2017

Arbejdsmarked
27. november 2017
KONTAKT
Chefkonsulent
Rasmus Brygger
33 38 93 37
rab@da.dk
LÆS MERE
Mere viden