Manglen på arbejdskraft nærmer sig niveauet fra før krisen

Virksomheder må i stigende grad sige nej til ordrer, fordi de ikke kan finde de nødvendige medarbejdere. Det viser nye tal for bygge- og anlægsbranchen og servicebranchen. Niveauet kryber tættere og tættere på situationen, der ledte op til det overophedede arbejdsmarked i 2007-08.

Danmarks Statistik har netop offentliggjort konjunkturbarometer for februar måned, der giver et billede af manglen på arbejdskraft i bygge- og anlægsbranchen og i servicebranchen. Her fremgår det bl.a., at:

  • 23 procent af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen (vægtet efter beskæftigelse) må begrænse deres produktion på grund af mangel på arbejdskraft. Det er en stigning på 7 procentpoint ift. samme måned sidste år. Det højeste februar-niveau der er målt, var 25 procent i 2007.
  • 16 procent af virksomhederne i servicebranchen må begrænse deres produktion på grund af mangel på arbejdskraft. Det er en stigning på 5 procentpoint ift. samme måned sidste år. Dermed er servicebranchen oppe på sit højeste februar-niveau nogensinde. (Ældste tal for servicebranchen er dog fra 2011.)
  • i visse underbrancher er niveauet nu særligt højt. For VVS- og blikkenslagerforretninger er manglen på arbejdskraft eksempelvis steget fra 20 procent sidste år til 27 procent i år.

Underdirektør Erik E. Simonsen:

”Ledigheden falder måned for måned, og inden længe sætter beskæftigelsen med al sandsynlighed ny danmarksrekord. Det er i sig selv godt, men her ser vi bagsiden af medaljen.

Manglen på arbejdskraft er snart ved at have lige så store konsekvenser for virksomhedernes evne til at holde produktionen oppe, som det var tilfældet i opløbet til finanskrisen. Vi står endnu ikke med det overophedede arbejdsmarked, men der er ikke lang vej igen. Jeg håber, vi har lært en smule af historien, og kan udvise mere rettidig omhu, end det skete i 00’erne.

Hvis vi vil løse problemet på den korte bane, skal vi gøre det lettere og mere attraktivt for kvalificerede udlændinge at komme til Danmark og arbejde. På længere sigt er der behov for reformer, der udvider arbejdsudbuddet og giver ledige et større incitament til at søge arbejde.”

Mere viden

Link til nyhed hos Danmarks Statistik

Arbejdsmarked
27. februar 2018
KONTAKT
Underdirektør
Erik E. Simonsen
33 38 94 13
ees@da.dk
LÆS MERE
Mere viden