Rådighedskontrol på herrens mark

A-kassernes og myndighedernes svigt med rådighedskontrollen modarbejder virksomhedernes bestræbelser på at få de nødvendige medarbejdere, mener DA.

En undersøgelse fra Arbejdsdirektoratet, som er omtalt i Jyllands-Posten i dag, viser, at kommunerne svigter kontrollen af ledige kontanthjælpsmodtageres rådighed.

Chefkonsulent Erik Simonsen:

” Den nye undersøgelse dokumenterer, at kommunerne er endnu dårligere til at sikre, at kontanthjælpsmodtagere står til rådighed for arbejdsmarkedet, end a-kasserne er til at sikre, at dagpengemodtagerne står til rådighed.

Ledige, som ikke ønsker at arbejde, har det tilsyneladende nemt, mens kommuner og a-kasser diskuterer, hvem der er ”mindst værst”.

Det eneste rigtige svar er at fjerne rådighedskontrollen fra både kommuner og a-kasser. De kan åbenbart ikke håndtere både at være kontrolmyndighed og serviceapparat for de ledige.

I sidste uge sagde formanden for a-kassernes samvirke således, at der er job, som ikke ”alle ledige vil finde tilfredsstillende. Det er arbejde som gadesælger, som flaskedreng, som telemarketingsælger og lignende, og det er jo arbejde, som mange mennesker ikke kan basere deres tilværelse på”.

Fakta er, at hvert fjerde ledige medlem af en a-kasse ikke står reelt til rådighed for arbejdsmarkedet, og at hver anden ledige kontanthjælpsmodtager ikke gør det.

Det er oplagt, at A-kassernes og kommunernes svigt med rådighedskontrollen modarbejder virksomhedernes bestræbelser på at få de nødvendige medarbejdere.

Det er derfor uacceptabelt for virksomhederne, hvis ikke forhandlingerne om velfærdsreformer leverer konkrete svar på de omfattende problemer med rådighedskontrollen.”

Arbejdsmarked
19. maj 2006
KONTAKT
Underdirektør
Erik E. Simonsen
33 38 94 13
ees@da.dk