Myndighedsopgaven er faldet på gulvet

Nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser, at A-kasserne og AF ikke formår at motivere ledige til at søge de ledige jobs. Kan beskæftigelsessystemet ikke løse sin myndighedsopgave, er det intet værd, mener DA.

Nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser, at en meget stor del af de ledige på flaskehalsområderne har været ledige i mere end tre måneder. Dermed er det dokumenteret, at beskæftigelsessystemet ikke formår at motivere ledige til at tage de ledige job.

Vicedirektør Helle Rasmussen, Arbejdsmarkedsstyrelsen, siger til Berlingske Tidende, at det ikke er vejen frem at tvinge de ledige ud til virksomhederne, fordi virksomhederne ønsker medarbejdere, der er motiverede.

Chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen:

”Det er en myndighedsopgave at sikre, at de ledige står til rådighed og er motiverede. Hvis hverken Arbejdsformidlingen eller A-kasserne er i stand til at løse den myndighedsopgave, har systemet spillet fallit.

Hverken A-kasserne eller AF kan konkurrere med private virksomheder om at levere den bedste formidlingsservice, så uden en stærk myndighedsfunktion er systemet intet værd.

Det er uacceptabelt for virksomhederne, at Arbejdsmarkedsstyrelsens vicedirektør må kaste håndklædet i ringen. Vi må kræve, at ledige er motiverede til at tage de job, der er. Er et af problemerne, at AF ikke har de nødvendige myndighedsredskaber, må AF gives disse redskaber.

Derfor skal AF øjeblikkelig have mulighed for parallelt med A-kasserne at træffe rådighedsafgørelser, så adgangen til dagpenge bliver lukket for ledige, der ikke er motiverede til at komme i arbejde.”

Arbejdsmarked
19. september 2006
KONTAKT
Chefkonsulent
Jørgen Bang-Petersen
33 38 94 14
jbp@da.dk