Ufleksibel undervisning af udlændinge

Behov for danskuddannelse på virksomhedernes og indvandrernes præmisser

Integrationsministeriet har i dag offentliggjort en række evalueringer af danskuddannelserne.

Danskuddannelserne tilbydes alle flygtninge og indvandrere, der er omfattet af integrationsloven, og andre udlændinge, der f.eks. kommer til Danmark for at arbejde.

Meget centralt viser evalueringerne, at kursisterne på uddannelserne har ændret sig de seneste år. Tidligere var det primært flygtninge og indvandrere, der deltog i uddannelserne. I dag domineres uddannelserne af udenlandsk arbejdskraft, der kommer til Danmark for at arbejde eller af udenlandske studerende.

De to grupper af kursister har meget forskellige behov for danskundervisning.

Chefkonsulent Henning Gade:

”DA tager meget positivt imod integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs melding om, at der er brug for, at danskuddannelserne ses efter i sømmene.

Vi ved, at virksomhederne oplever det nuværende tilbud om danskuddannelse som for lidt fleksibelt og ikke tilstrækkelig målrettet på behov, som den udenlandske arbejdskraft har.

Behovet for danskuddannelse er typisk forskelligt hos flygtninge, indvandrere og en borger fra f.eks. Indien, der kommer til Danmark med en jobkontrakt med en virksomhed.

Der er derfor brug for en ændring af tilbuddet om danskuddannelse, så det bliver mere fleksibelt i forhold til individuelle behov og branchebehov. Når vi f.eks. får mange nye medarbejdere fra Polen, bør vi kunne tilbyde interesserede, at de kan lære dansk i Polen før de kommer til landet”.

Arbejdsmarked
17. januar 2008
KONTAKT