Udenlandske medarbejdere styrker virksomhederne

Ny evaluering viser, at udenlandske medarbejdere fra lande uden for EU er en stor gevinst for Danmark. Dermed bliver det endnu en gang udstillet, hvor forfejlet det er, at et flertal uden om regeringen flere gange har gjort det sværere for virksomhederne at rekruttere udenlandske specialister, mener DA.

En ny evaluering, bestilt af Udlændinge- og Integrationsministeriet, har undersøgt brugen og effekten af erhvervsordningerne for udenlandsk arbejdskraft uden for EU og den reform af international rekruttering, som trådte i kraft den 1. januar 2015.

Evalueringen viser blandet andet:

  • Virksomhederne rekrutterer udenlandske medarbejdere, fordi de søger kompetencer, de har svært ved at finde i Danmark.
  • Udenlandske medarbejdere forøger beskæftigelsen, lønniveauet og omsætningen i virksomhederne.
  • Adgangen til udenlandske medarbejdere giver især de små danske virksomheder mulighed for at vokse med store vækstrater på kort tid.

Chefkonsulent Jens Troldborg:

”Det må efterhånden være veldokumenteret, at de udenlandske medarbejdere på de danske virksomheder er en kæmpe gevinst. Både for virksomhedernes evne til at skabe vækst og arbejdspladser og for skattefinansieringen af det danske velfærdssamfund.

Denne evaluering følger en række andre analyser fra Finansministeriet og Det Økonomiske Råd, der også peger på de massive økonomiske gevinster, vi som samfund har af kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

Dermed må det være klart, at det var en fejl, da et flertal i Folketinget uden om regeringen tidligere i år og sidste år begrænsede mulighederne for at hente specialister til landet. Det er en begrænsning, der gør os fattigere som samfund.

At holde udenlandske specialister ude er forkert, især i den nuværende situation, hvor flere og flere virksomheder har problemer med at finde kvalificerede medarbejdere.

Tværtimod bør politikerne gøre det lettere for virksomhederne at tiltrække kvalificerede udlændinge, hvis vi fortsat vil øge beskæftigelsen i Danmark og skabe vækst og velstand.”

Arbejdsmarked
6. oktober 2017
KONTAKT
Chefkonsulent
Jens Troldborg
33 38 94 30
jet@da.dk
LINKS
Link til evalueringenDA's rapport om udenlandsk arbejdskraft