Ledigheden falder i vores nabolande – Danmarks udfordring med at skaffe europæisk arbejdskraft stiger

Nye tal viser, at ledigheden ikke bare falder i Danmark, men i hele Europa. Ledigheden er nu særligt lav i vores nabolande og lande, som Danmark typisk rekrutterer arbejdskraft fra. Nedgangen i den europæiske ledighed betyder, at mangel på arbejdskraft ikke blot er et dansk fænomen, men en udfordring, der i stigende grad også præger vores nabolande.

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal fra europæiske arbejdskraftundersøgelse, som viser, at den europæiske ledighed er faldet til 7,6 procent i andet kvartal 2017. I samme kvartal i 2013 lå ledigheden på 10,8 procent, mens den sidste år lå på 8,6 procent.

Ledigheden er nu særligt lav i flere af vores nabolande, og lande som Tyskland og Polen har i dag en lavere ledighed i Danmark:

  • I Tyskland er ledigheden faldet fra 4,2 procent til 3,8 procent.
  • I Polen er ledigheden faldet fra 6,2 procent til 5 procent.
  • I Holland er ledigheden faldet fra 6,2 procent til 5 procent.
  • I Sverige er ledigheden faldet fra 7,5 procent til 7,3 procent.
  • I England er ledigheden faldet fra 4,8 procent til 4,3 procent.
  • I Danmark er ledigheden faldet fra 6 procent til 5,5 procent.

Alle tal er fra andet kvartal i hhv. 2016 og 2017.

Chefkonsulent Jens Troldborg:

”Når ledigheden falder i Europa, så er det selvfølgelig et godt tegn. Det betyder, at der er gang i økonomien og i arbejdsmarkederne. Men det betyder også, at de danske virksomheder ikke nødvendigvis kan regne med fortsat at rekruttere europæere fra vores nabolande i samme omfang, som vi hidtil har gjort.

Danske virksomheder oplever i flere dele af landet allerede i dag en stor mangel på kvalificerede medarbejdere. Havde vi ikke haft adgang til at rekruttere dygtige medarbejdere fra EU, så havde der slet ikke været så godt gang i det danske arbejdsmarked, som det lige nu er tilfældet. Hvis den udvikling skal fortsætte, så er det afgørende, at vi fortsat kan lokke kvalificerede hoveder og hænder til Danmark fra resten af EU. Men når de andre lande selv begynder at mangle arbejdskraft, så bliver det selvsagt sværere.

Vi ved, at Europa i fremtiden får flere ældre og færre personer i den erhvervsaktive alder. Sammenholdt med den aktuelle lave ledighed betyder det, at vi både har en kortsigtet og langsigtet udfordring i forhold til mangel på arbejdskraft, som der politisk skal tages hånd om.”

Mere viden

Link til Eurostat

Arbejdsmarked
18. oktober 2017
KONTAKT
Chefkonsulent
Jens Troldborg
33 38 94 30
jet@da.dk
LÆS MERE
Mere viden