Ledigheden falder i hele EU – kampen om arbejdskraften tager til

Nye tal viser, at ledigheden falder i hele Europa, og vores nabolande oplever derfor også en stigende mangel på arbejdskraft. Kampen om den europæiske arbejdskraft vil i den kommende tid tage til, og det vil i fremtiden kun blive sværere at tiltrække kvalificerede udlændinge til Danmark. Danmark kan derfor blive nødt til at kigge ud over EU’s grænser efter den nødvendige arbejdskraft.

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal fra den europæiske arbejdskraftundersøgelse, som viser, at ledigheden falder i hele Europa.

Ledigheden er nu særligt lav i flere af vores nabolande, og lande som Tyskland og Polen har i dag en lavere ledighed end Danmark:

  • I Tyskland er ledigheden faldet fra 4,2 procent til 3,8 procent.
  • I Polen er ledigheden faldet fra 5,9 procent til 4,7 procent.
  • I Holland er ledigheden faldet fra 5,6 procent til 4,5 procent.
  • I Storbritannien er ledigheden faldet fra 5,0 procent til 4,4 procent.
  • I Danmark er ledigheden faldet fra 6,3 procent til 5,9 procent.
  • I Sverige ligger ledigheden uændret på 6,3 procent.

Alle tal er fra tredje kvartal i hhv. 2016 og 2017.

Chefkonsulent Jens Troldborg:

”Det danske opsving har gennem de seneste år nydt rigtig godt af, at vi har formået at tiltrække dygtige europæere til det danske arbejdsmarked. Det siger sig selv, at når ledigheden falder i de andre EU-lande, så bliver det kun sværere at lokke europæerne til Danmark. Det er kritisk, når vi står i en situation, hvor danske virksomheder oplever en stigende mangel på arbejdskraft.

Vi kan faktisk allerede se, at færre og færre europæere kommer til Danmark for at arbejde. Mens 9 ud af 10 nye job i 2013 gik til en europæer, var det kun tilfældet for 1 ud af 10 i 2017. Den udvikling er ganske enkelt ikke holdbar.

Det betyder dels, at vi skal gøre endnu mere for at vinde kampen om den europæiske arbejdskraft. Men det betyder måske i endnu højere grad, at vi bliver nødt til at kigge ud over EU’s grænser efter medarbejdere, der kan dække danske virksomheders behov. Det er et arbejde, man fra politisk hold bliver nødt til at kaste sig over.”

Arbejdsmarked
16. januar 2018
KONTAKT
Chefkonsulent
Jens Troldborg
33 38 94 30
jet@da.dk