Manglen på medarbejdere hæmmer dansk vækst

Netop offentliggjorte tal viser, at danske virksomheder i stigende grad må sige nej til ordre, fordi de ikke kan finde kvalificerede medarbejdere. Den negative udvikling understreger behovet for politisk handling.

Danmarks Statistik har netop offentliggjort deres konjunkturbarometer, som viser, i hvor høj grad danske virksomheder må begrænse deres produktion, fordi de ikke har adgang til kvalificeret arbejdskraft.

  • I industrien er det 9 procent af virksomhederne, der må begrænse produktionen i første kvartal 2018. I samme kvartal sidste år var det 6 procent.
  • I bygge og anlæg er det 25 procent af virksomhederne, der må begrænse produktionen i januar 2018. I samme måned sidste år var det 19 procent.
  • I servicesektoren er det 14 procent af virksomhederne, der må begrænse produktionen i januar 2018. I samme måned sidste år var det 13 procent.

Chefkonsulent Jens Troldborg:

”De her tal er rigtig kedelig læsning. Der er godt gang i det danske arbejdsmarked med nærmest historisk gode muligheder for beskæftigelse, men her ser vi situationens skyggeside.

Virksomhederne må sige nej til ordrer med den konsekvens, at vi som samfund må vinke farvel til vækst og arbejdspladser. Det er en situation uden vindere.

Der er ingen tvivl om, at manglen på arbejdskraft ikke bare er en fjern og abstrakt trussel mod dansk økonomi. Manglen er virkelighed, og den rammer både virksomheder og borgere.

Udviklingen kalder på politisk handling. Der er behov for, at vi bliver endnu bedre til at få ledige i arbejde.

Samtidig bliver vi nødt til at gøre mere for at tiltrække udenlandske specialister. Europa oplever generelt mangel på arbejdskraft, så det er oplagt, at vi løsner op for nogle af de ordninger, der giver adgang til det danske arbejdsmarked for personer uden for EU.

Arbejdsmarked
29. januar 2018
KONTAKT
Chefkonsulent
Jens Troldborg
33 38 94 30
jet@da.dk