EU og international

Arbejdskraft fra EU øger velstanden i Danmark med godt 80 mia. kr.

DA Analyse

Der kommer flere EU-borgere til Danmark, og det nyder vores velstand godt af. De bidrager med milliarder til statskassen, og i 2018 løftede de Danmarks BNP med hele 81 mia.

Antallet af EU-borgere, der arbejder i Danmark, er steget markant de seneste ti år. Fra ca. 73.000 fuldtidspersoner i 2008 til ca. 122.000 fuldtidspersoner i 2018, dvs. en stigning på ca. 49.000 fuldtidspersoner.

Navnlig efter 2012 og i takt med opsvinget i dansk økonomi er antallet af EU-borgere, som er beskæftiget i Danmark, steget markant. På den måde har arbejdskraftens frie bevægelighed styrket opsvinget i Danmark.

 

Stor tilgang af arbejdskraft fra bl.a. Polen og Rumænien

Siden 2010 er antallet af beskæftigede EU-borgere i Danmark steget for stort set alle lande. Det er primært den store tilgang af arbejdskraft fra bl.a.  Polen og Rumænien, der har bidraget til at øge omfanget af europæiske arbejdskraft i Danmark siden 2008. Tilgangen af arbejdskraft fra Sverige og Tyskland er derimod stagneret de seneste ti år.

 

Europæisk arbejdskraft gør Danmark rigere

Udenlandsk arbejdskraft fra de andre EU-lande er en stor gevinst for de danske virksomheder og for værdiskabelsen i Danmark. De ca. 120.000 fuldtidsbeskæftigede skønnes således at have øget BNP ca. 81 mia.kr. i 2018 (2018-priser).

 

Europæisk arbejdskraft skæpper godt i statskassen

Indvandrere fra EU-lande lægger hvert år netto ca. 4 mia. kr. i den danske statskasse. Det er vel at mærke efter, at der fratrukket udgifter til børnepasning, skolegang, lægebesøg og andre træk på de offentlige udgifter. Det viser Finansministeriets seneste opgørelse over indvandreres nettobidrag til offentlige finanser (februar 2018).

Indvandrere fra EU/EØS-lande bidrager (i gennemsnit) positivt til de offentlige finanser med 20.000 kr. pr. person. Blandt personer i alderen 25-64 år er nettobidraget godt 60.000 kr. pr person.

 

 

 

Læs mere om

EU OG INTERNATIONAL