Konjunkturstatistik

Fortsat stigende lønudvikling blandt arbejdere på DA-området

Statistik-Nyt

I 3. kvartal 2021 steg lønomkostningerne på DA-området med 3,2 pct., og er derved uændret i forhold til det forudgående kvartal. Den uændrede lønudvikling sker til trods for at lønstingstakten for arbejdere stiger med 0,4 pct.-point mellem de to kvartaler. Der er igen i dette kvartal tale om et væsentligt bidrag til lønstigningstakten fra fritvalgsordninger, genebetalinger og pension. Denne udgivelse erstatter publiceringen den 15. november 2021. I sidste afsnit kan du læse om baggrunden for genudgivelsen.

Fra 3. kvartal 2020 til 3. kvartal 2021 steg lønomkostningerne på DA-området med 3,2 pct. Lønstigningstakten er dermed uændret i forhold til 2. kvartal 2021. Selv om der overordnet set er tale om en uændret lønudvikling, er billedet et helt andet, hvis man kigger på arbejdere og funktionærer hver for sig. For arbejdere tiltager årsstigningen med 0,4 pct.-point fra 3,2 pct. i 2. kvartal 2021 til 3,6 pct. i 3. kvartal 2021. Lønstigningstakten for arbejdere er dermed tiltaget i samtlige kvartaler siden 2. kvartal 2020, hvor lønudviklingen for arbejdere var nede på 1,9 pct. For funktionærer er lønstigningstakten mellem 2. og 3. kvartal 2021 derimod aftaget med 0,4 pct.-point og lander på 2,7 pct. i årets tredje kvartal. Samme udvikling ses inden for hver af tre hovedbrancher, nemlig at lønudviklingen for arbejdere tiltager, mens lønudviklingen for funktionærer aftager.

 

Der er også i dette kvartal tale om et forholdsvis stort bidrag fra de tre løndele: fritvalgsordninger, pension og genebetalinger. Samlet set er bidraget fra disse løndele på 1,4 pct.-point. De er dermed med til at forklare lidt mindre end halvdelen af årsstigningen på 3,2 pct.

Statistikken er desuden fortsat præget af de usædvanlige forhold, der var på arbejdsmarkedet i 2020 grundet COVID-19 situationen. Det har blandt andet haft betydning, at flere store virksomheder har udskudt de lokale forhandlinger fra foråret til efteråret 2020. De sene lønforhandlinger i 2020 vil stadig delvis være indeholdt i årsstigningstakten for 3. kvartal 2021, og sammen med resultaterne af lokale forhandlinger i 2021 er de med til at trække stigningstakten op.

Lønudviklingen tiltager en smule inden for fremstilling

I 3. kvartal 2021 er lønstigningstakten inden for fremstillingsvirksomhed 3,0 procent, hvilket er 0,1 pct.-point højere end kvartalet før. For funktionærerne inden for hovedbranchen aftager lønstigningstakten med 0,1 pct.-point, og ender på 2,5 pct. i 3. kvartal 2021. Mens arbejdernes lønudvikling tiltager med 0,3 pct.-point og lander på 3,4 pct. Der er ingen ændring i bidragene fra de tre løndele, fritvalgsordninger, pension eller gene, mellem de to kvartaler.

Uændret lønudvikling inden for service

For service er der tale om en uændret lønudvikling, som gør at lønstigningstakten igen lander på 3,1 pct. Her er der tale om en forholdsvis stor forskel i udviklingen mellem arbejdere og funktionærer. For arbejdere tiltager lønudviklingen med 0,5 pct.-point, mens den for funktionærer aftager med 0,4 pct.-point. Årsstigningen for disse to grupper er på henholdsvis 3,5 og 2,8 pct. i 3. kvartal 2021. Heller ikke inden for service er der tale om en ændring i bidraget fra de tre løndele, mellem de to kvartaler.

Fortsat tiltagende lønstigningstakt inden for bygge og anlæg

Lønudviklingen inden for bygge og anlæg tiltager med 0,2 pct.-point, og lander på 4,2 pct. i årets tredje kvartal. Den tiltagende lønudvikling drives af, at arbejdernes lønstigningstakt tiltager med 0,2 pct.-point og lander på 4,3 procent i 3. kvartal 2021. Funktionærernes lønudvikling er med 3,6 procent aftaget 0,2 pct.-point i forhold til forrige kvartal. Når det gælder bidragene fra de tre løndele, er den eneste ændring, at bidraget fra gene aftager med 0,1 pct.-point, og nu kun forklarer 0,2 pct.-point af årsstigningen på 4,2 pct. i branchen.

De samlede medarbejderomkostninger stiger 3,3 pct.

Den årlige stigning i de øvrige medarbejderomkostninger er 0,1 pct. i forhold til samme kvartal sidste år. Det betyder, at de samlede medarbejderomkostninger stiger med 3,3 pct. og dermed en lille smule mere end hvis man kigger på lønomkostningerne alene. Stigningen i øvrige medarbejderomkostninger kan tilskrives en stigning i ATP-bidrag, bidrag til Lønmodtagernes Garantifond (LG) og bidrag til arbejdsskadeafgift. Derudover er der indført et nyt administrationsbidrag til Feriekonto, som også trækker de øvrige medarbejderomkostninger op.

Tallet for udviklingen i de samlede medarbejderomkostninger tager ikke højde for den midlertidige lønkompensationsordning til virksomheder i økonomisk krise som følge af COVID-19 situationen. Det betyder, at medarbejdere, der er hjemsendt og ikke kan arbejde, og hvor virksomheden får udbetalt lønkompensation, indgår i beregningerne på samme måde som alle andre medarbejdere, hvor både lønnen og de præsterede timer som udgangspunkt ikke er ændret som følge af hjemsendelsen. Beregningen af de samlede medarbejderomkostninger i 3. kvartal 2021 omfatter således alene de kendte omkostningselementer.

Baggrund for genudgivelse af KonjunkturStatistik 3. kvartal 2021

Denne udgivelse berigtiger publiceringen af 3. kvartal 2021 fra den 15. november 2021, da der er konstateret fejl i indberetningen for en større virksomhed i delbranchen maskinfremstilling i 2. kvartal 2021. Fejlen har medført at den årlige stigning i lønomkostningerne for hovedbranchen fremstilling var 0,1 pct.-point lavere i den oprindelige udgivelse i forhold til nærverende. Berigtigelsen vedrører også tal for arbejdsfunktioner og regioner, mens tallene for hovedbrancherne bygge og anlæg og service er uændrede i forhold til den oprindelige udgave.

Brug for yderligere information

Du kan:

Find mere information om KonjunkturStatistikkens begreber og metoder i dokumentationen, og få et overblik over planlagte offentliggørelser i vores publiceringsplan.

Læs mere om

KONJUNKTURSTATISTIK