
Arbejdsmiljø og sundhed
Nyt undervisningsmateriale om arbejdsmiljø
22. oktober 2018
Artikel
Nøglen til en god start på arbejdslivet er at blive en del af fællesskabet og at få den nødvendige oplæring og feedback. Nyt forskningsbaseret undervisningsmateriale, der er målrettet unge på erhvervsuddannelserne, formidler grundlæggende viden om arbejdsmiljø.
Den første tid på arbejdsmarkedet er der rigtig meget nyt, man skal lære, og de unge skal vide, at arbejdspladsen bærer ansvaret for et godt arbejdsmiljø. Men samtidig at der er noget de selv kan gøre, og der er noget andre kan hjælpe dem med. Det kan lærerne hjælpe dem med at blive klædt på til med et nyt undervisningsmateriale, der er udviklet af Videncenter for Arbejdsmiljø i samarbejde med arbejdsmarkedets parter.
Materialet kommer rundt om emner som arbejdsmiljøloven, arbejdsmiljøsystemets opbygning, den danske struktur med arbejdstilsynet og arbejdsmarkedets parter samt ansvar og pligter. Derudover kan man finde forklaring på, hvad arbejdsmiljø er, og hvad man skal være opmærksom på i forhold til fysiske og psykiske belastninger samt ulykker.
Kan tilpasses faglige mål i de enkelte fag
Henrik Vestergaard, der er faglærer ved UCHolstebro, har brugt undervisningsmaterialet på GF1. Han synes, det er meget brugbart. En af styrkerne er ifølge ham, at det kan tilpasses den enkelte klasse, og at lærerne kan plukke det ud, de kan bruge i forhold til deres faglige mål i undervisningen.
- Jeg underviser på levnedsmiddelområdet, og her er der nogle meget specielle arbejdsmiljøforhold for eksempel omkring tidspres og omgangstone. Så jeg har især kunnet bruge de generelle slides om opbygning af arbejdsmiljøsystemet direkte som de var. De andre slides har jeg tilpasset og krydret det med mine egne slides og historier fra det virkelig liv. Jeg synes det er vigtigt, at de unge får et indblik i, hvad det er for en verden de kommer ud til, så de kan være bedst muligt forberedt, siger han.
3 fokuspunkter for unge og nyansatte
- Oplæring: Få den instruktion, du har brug for, så du bliver dygtig, sund og sikker på dit nye job. Bed gerne om ekstra hjælp og vær ikke bange for at spørge.
- Feedback: Skaf den tilbagemelding, du har brug for, så du hele tiden forbliver dygtig, sund og sikker i jobbet, også når du møder nye og udfordrende opgaver.
- Fællesskab: Bidrag, lær af og vær konstruktiv kritisk over for arbejdspladskulturen samt få de sunde og sikre vaner med fra starten.
Om undervisningsmaterialet
Materialet er udarbejdet af Videncenter for Arbejdsmiljø i samarbejde med LO, DA, KL, Lederne, Arbejdstilsynet og Arbejdsmiljørådet i forbindelse med EU’s arbejdsmiljøuge i uge 43.
Denne artikel er forfattet af Videncenter for Arbejdsmiljø i forbindelse med den europæiske arbejdsmiljøuge 43.