Flere afgifter giver ikke bedre arbejdsmiljø

Arbejdsmiljø og sundhed

Flere afgifter giver ikke bedre arbejdsmiljø

Debatindlæg

Det giver god mening, at politikerne interesserer sig for, at danskerne har et godt arbejdsmiljø. Det skal selvfølgelig være sikkert at møde ind om morgenen. Heldigvis er Danmark i top internationalt set. Men det er altid godt at tænke nyt

Det har Socialdemokratiet til dels gjort i deres nye 2025-plan. Lad mig starte med ros: Det giver god mening, når S vil give støtte til, at virksomheder kan få rådgivning om arbejdsmiljø. Det er et eksempel på et initiativ, hvor vi kan gå sammen og finde løsninger. Derfor var det også et af de tiltag, DA og FH i fællesskab anbefalede til regeringen i forlængelse af arbejdet i ekspertudvalget om arbejdsmiljø. Men her stopper rosen også.
Socialdemokratiets forslag er nemlig mere af det, vi ved ikke virker. Og som faktisk skader erhvervslivet. S foreslår at forhøje den såkaldte arbejdsskadeafgift, og at danske virksomheder oveni skal betale højere godtgørelse ved varige mén efter en arbejdsskade. Det vil hvert år koste virksomhederne 340 mio. kr. ud over det beløb, der allerede betales. Forslaget gør det altså dyrere at drive virksomhed i Danmark, og det skader på sigt vores velstand.

Samtidig ved vi, at en stigning i arbejdsskadeafgiften ikke forbedrer arbejdsmiljøet. Arbejdsskadeafgiften bliver nemlig fastsat som en betaling for hver ansat, en virksomhed har, uanset om arbejdsmiljøet er godt eller skidt. Det er med andre ord en afgift på medarbejdere. Dermed bliver det store flertal af virksomheder, der har orden i arbejdsmiljøet pålagt en afgift for de arbejdsskader, der sker på det lille mindretal af virksomheder, som ikke lever op til deres ansvar. Det er der ikke meget forebyggelse i.

Man bør fokusere der, hvor problemerne er, i stedet for at bruge hensyn til arbejdsmiljø som undskyldning for at pålægge virksomhederne flere afgifter.

Bragt i Jyllands-Posten den 2. juni 2019

Læs mere om

ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED