Beskæftigelse

Byggeriet og servicesektoren sukker efter medarbejdere

Pressemeddelelse

Nye tal fra Danmarks Statistik viser stor mangel på arbejdskraft i byggeriet og servicesektoren. Mange virksomheder må begrænse produktionen, fordi de ikke har medarbejdere nok. I visse dele af landet er udfordringen særligt stor, viser analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Danmarks Statistik har netop offentliggjort deres konjunkturbarometer for november måned. Barometeret viser, at en stor andel af virksomhederne i både bygge- og anlægssektoren og servicesektoren må sige nej til ordrer, fordi de mangler arbejdskraft.

I byggeriet var det 25 procent af virksomhederne, der i november måtte sige nej til ordrer, fordi de manglede medarbejdere, mens det gjaldt 16 procent af servicevirksomhederne.

- De her tal er foruroligende læsning. Når virksomhederne mangler medarbejdere, så må de sige nej til ordrer. Vi risikerer, at virksomhederne enten må begrænse deres produktion i Danmark, eller at de flytter aktiviteter til udlandet, hvor der er bedre adgang til kvalificerede medarbejdere, siger Jens Troldborg, chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening (DA):

- Det betyder, at vi vil få svært ved at fortsætte den meget positive udvikling, hvor der i Danmark er skabt godt 3.000 flere jobs hver måned siden 2013.

Store regionale forskelle

I går kunne DA offentliggøre en analyse, der viste, at de nationale tal dækkede over store regionale forskelle i manglen på arbejdskraft:

- Det er tydeligt, at billedet allerede på landsplan ser faretruende ud. Men hvis vi dykker ned i de regionale tal, kan vi se, at det fra branche til branche står særligt slemt til i visse regioner. For eksempel er byggeriet særligt udfordret i Hovedstadsområdet og i Midtjylland, mens servicesektoren i Region Sjælland har store problemer med at finde medarbejdere, siger Jens Troldborg.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE