De ældre er en vigtig del af fremtidens arbejdsmarked

Beskæftigelse

De ældre er en vigtig del af fremtidens arbejdsmarked

Artikel

I 2040 vil antallet af borgere over 70 år være steget med 400.000. Mange af dem føler sig sunde, og der er store samfundsgevinster at høste, hvis vi gør en større indsats for at bevare deres tilknytning til arbejdsmarkedet, viser rapport fra Dansk Arbejdsgiverforening.

De demografiske forhold i samfundet er ved at ændre sig. Meget. Faktisk så meget, at folkepensionsalderen slet ikke kan følge med udviklingen i levealderen.

Fra politisk side har man sat et mål om, at vi i gennemsnit skal være på folkepension 14,5 år. Men det mål vil det tage rigtig mange år at nå, fordi levealderen stiger stærkt.

Samtidig har ny teknologi og automatisering gjort vores arbejdsgange mindre slidsomme, end de var før i tiden – muligheden for et længere arbejdsliv ligger med andre ord for fødderne af os.

Rapporten ”Ældre og arbejdsmarkedet” fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at vi bør have fokus på to ting for at sikre, at arbejdsmarkedet fortsat udvikler sig i den rigtige retning:

  • Øge folkepensionsalderen hurtigere end planlagt. Det gennemsnitlige antal år på folkepension overstiger langt det politiske mål om 14,5 år.
  • Gøre en større indsats for, at de, der allerede er gået på pension, men som gerne vil arbejde helt eller delvist, kan komme i kontakt med virksomheder, som har brug for medarbejdere.

Rapporten viser også, at vi kunne få et langt mere velhavende Danmark, hvis vi bliver lidt længere på arbejdsmarkedet. Mere end 80 pct. af de ældre i aldersgruppen 65-74 år vurderer selv, at de har et fremragende, vældig godt eller godt helbred.

Alligevel ser vi, at mænd i 65 års-alderen trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet tidligere i 2018 end i 1976.

At der er store samfundsgevinster at hente, hvis vi lykkedes med at forlænge arbejdslivet er tydeligt. F.eks. viser tal fra rapporten, at udgifterne til efterløn allerede med de nuværende reformer er kraftigt faldende. Staten sparede næsten 15 mia. kr. i 2017 sammenlignet med ni år tidligere på udbetalinger til efterløn. I de kommende år vil det tal kun bliver større.

Læs hele rapporten her.

Filer

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE