Beskæftigelse
Flere flygtninge kommer i arbejde og uddannelse
25. april 2018
DA Analyse
Andelen af nytilkomne flygtninge, der kommer i job eller uddannelse, er vokset markant de seneste år. Tidligere var kun 11 pct. i job eller uddannelse to år efter deres ankomst. Nu er den andel øget til lidt over 30 pct.
Efter trepartsaftalen om integration i 2016 mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne, strømmer flygtningene ind på arbejdsmarkedet.
I 2014 var kun 11 pct. af de flygtninge, der havde opholdt sig i Danmark i to år, begyndt at arbejde eller studere. I 2017 var lidt over 30 pct. af flygtningene med et toårigt ophold i landet enten i job eller uddannelse. De 30 pct. fordeler sig på hhv. 18 pct. i arbejde og 12 pct. i uddannelse. Andelene svarer konkret til ca. 2.000 personer i job og 1.300 i uddannelse.
Flygtninge kommer i job
Det er især i industri-, handel-, samt hotel- og restaurationsbranchen, at flygtningene finder arbejde.
Holder man andelen af flygtninge med et toårigt ophold i 2014 op mod gruppen fra 2017, er andelen i beskæftigelse inden for disse brancher steget med 22 pct. i industrien, 18 pct. i hotel- og restauration samt 15 pct. inden for handel.
Hvilke brancher får flygtninge job i?
Flere bliver jobparate
En anden positiv tendens er, at mens flere flygtninge kommer i beskæftigelse, står de flygtninge, der stadig modtager offentlig forsørgelse, tættere på arbejdsmarkedet end før. En del af trepartsaftalen gik ud på at ændre vurderingen af nytilkomne flygtninges arbejdsevner, så de i dag umiddelbart bliver erklæret jobparate, med mindre der er åbenlyse årsager til, at de ikke kan arbejde. Særligt fjernede man nogle krav, der forhindrede flygtninge uden væsentlige danskkundskaber i at blive erklæret jobparate.
I januar 2016 blev kun 3 pct. af flygtningene på integrationsydelse erklæret jobparate, og mødte derfor krav om at være aktivt jobsøgende. I dag er tallet 73 pct.
Flere flygtninge bliver jobparate
Om metoden
Populationen indeholder alle personer, der har fået ophold som flygtning eller som familiesammenført til en flygtning. I analysen ses der på en persons forsørgelsesstatus i uge 33 i det pågældende år. For personer, der er indvandret i 2015, ses der således på personens forsørgelsesstatus i uge 33 i 2017. Dvs. at gruppen udgøres af personer, der har været i landet i mellem 1,5-2,5 år.
Personer i beskæftigelse udgøres af personer, der har en lønindkomst i den pågældende måned, og som samtidig ikke modtager nogen form for offentlig forsørgelse.
De beskæftigedes branchetilknytning er fundet via eIndkomst-registret. Blandt brancherne i ”øvrige” udgør ingen branche mere end 3 pct.
Datakilderne er Danmarks Statistiks opholdsregister og Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase DREAM.