Beskæftigelse
Manglen på arbejdskraft kalder på politisk ansvarlighed
30. januar 2019
Pressemeddelelse
Danmarks Statistik har netop offentliggjort nye tal, der viser, at flere virksomheder må sige nej til ordrer, fordi de mangler medarbejdere. Det gælder både i byggeriet, industrien og servicesektoren. Tiden er ikke til nye pensionsordninger, der hiver tusindevis af arbejdsduelige danskere ud af arbejdsmarkedet, men til ansvarlige tiltag, der sikrer fremtidens velstand og velfærd, siger Erik E. Simonsen, underdirektør i DA.
Danmarks Statistik har netop offentliggjort deres konjunkturbarometer for januar måned. Her fremgår det, at 23 procent af virksomhederne i byggeriet må begrænse deres produktion, mens det gælder 8 procent i industrien og 17 procent i servicesektoren.
Tallene er vægtet efter virksomhedernes størrelse. For byggeriet og servicesektoren gælder tallene for januar 2019, mens de for industrien gælder for 1. kvartal 2019.
- Der er efterhånden ikke mange, der betvivler de alvorlige konsekvenser, manglen på arbejdskraft har for Danmark. Det er en udfordring, der har bidt sig fast i det danske arbejdsmarked. Så meget desto mere bekymrende er det, at den politiske vilje til at gøre noget ved problemet er så godt som ikke-eksisterende, siger Erik E. Simonsen, underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).
- Desværre er viljen til at håndtere udfordringen ikke bare lille. Den er forsvindende lille. Jo tættere vi kommer på valget, jo mindre bliver den. Selvom vi både akut og på langt sigt mangler hænder på arbejdsmarkedet, skaber Socialdemokratiet og nu også Dansk Folkeparti tvivl om tidligere tiders ansvarlige aftaler, siger han.
Han henviser til Socialdemokratiets forslag om en differentieret pensionsalder og Dansk Folkepartis udmelding i går om, at de støtter forslaget:
- I virkelighedens verden vil det betyde tusindevis flere danskere, der skal forsørges, og tusindevis færre, der kan forsørge dem. Og virksomhedernes allerede store mangel på arbejdskraft vil kun blive værre. Det hænger ikke sammen, siger Erik E. Simonsen.