Beskæftigelse
Flere kontanthjælpsmodtagere skal være til rådighed for arbejdsmarkedet
11. juni 2020
Artikel
I 2019 var knap halvdelen af ledige kontanthjælpsmodtagere ikke reelt til rådighed for arbejdsmarkedet. Det er en uacceptabelt stor andel. I kølvandet på coronakrisen er ekstra vigtigt, at kommunerne sørger for, at ledige står reelt til rådighed.
I 2019 var knap halvdelen af kontanthjælpsmodtagere ikke reelt til rådighed for arbejdsmarkedet.
46 pct. svarede nej til enten at have søgt job inden for fire uger, til at kunne tiltræde et arbejde inden for 14 dage eller til reelt ønske sig et arbejde. Det viser beregninger, som DA har foretaget. I 2018 var billedet omtrent det samme. Her var 49 pct. ikke reelt til rådighed for arbejdsmarkedet.
De tal må og skal ændres. Specielt når man tager coronakrisen i betragtning. Det mener underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening Erik E. Simonsen:
- Det er ikke i orden, at det kun er halvdelen af ledige, der modtager kontanthjælp, der reelt er indstillet på at komme i job. Der var i 2019 rigtig mange ledige stillinger og store rekrutteringsproblemer for virksomhederne. De ledige stillinger blev blandt andet ikke besat, fordi ledige på kontanthjælp ikke var til rådighed, siger Erik E. Simonsen og fortsætter:
Det koster dansk økonomi, hver eneste gang et job ikke bliver besat, og det er det sidste, vi har brug for her i kølvandet på coronakrisen.
- Også i denne tid er det vigtigt, at ingen jobmuligheder går tabt. Det koster dansk økonomi, hver eneste gang et job ikke bliver besat, og det er det sidste, vi har brug for her i kølvandet på coronakrisen. Derfor er det vigtigt, at den enkelte, a-kasser og jobcentre tager et større ansvar og sørger for at ledige også reelt er til rådighed for arbejdsmarkedet.
DA's beregninger viser også, at 15 procent af dagpengemodtagerne ikke stod reelt til rådighed for arbejdsmarkedet. For alle ledige er tallet knap 21 procent.
Sådan har vi gjort
Analysen er baseret på Danmarks Statistiks Arbejdskraftundersøgelse (AKU). AKU er en spørgeskemaundersøgelse, hvor respondenter besvarer spørgsmål om deres arbejdsmæssige forhold. DA har i udarbejdelsen af metoden været i dialog med Danmarks Statistik.
I analysen betinges der på, at det alene er personer, der er i den registrerede ledighed, der er medtaget. Det betyder, at alle personer, der indgår i analysen, er underlagt de almindelige rådighedsregler for at modtage offentlig forsørgelse. Det betyder også, at personer, der eksempelvis modtager sygedagpenge og førtidspension, eller som er aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, ikke er medtaget. Koblingen mellem AKU’en og den registrerede ledighed laves af Danmarks Statistik på DA’s efterspørgsel.
De lediges reelle rådighed undersøges ved at se, hvordan de svarer på en række spørgsmål, der omhandler, om personen 1) vil have et job; 2) har søgt job aktivt; og 3) kan starte på et job inden for to uger. Det sker på følgende måde:
Først undersøges det, om den ledige vil have et job. En person defineres som at ville have et arbejde, hvis der svares ”ja” til mindst ét af følgende spørgsmål:
”Har du søgt arbejde inden for de seneste 4 uger (også søgning af jobs med ganske få timer har interesse).” (BESOEGER=1).
”Er det måske fordi, du allerede har fået arbejde som påbegyndes senere?” (BEHARARB=1). (Dette spørgsmål stilles kun til personer, der svarer nej til det første spørgsmål.)
”Selvom du ikke har søgt arbejde inden for de seneste 4 uger, vil du så gerne have et arbejde?” (BEVILHA=1).
Efterfølgende ses der på, om personen har søgt arbejde aktivt. Her skal mindst ét af følgende kriterier være opfyldt:
Personen opfylder ovenstående kriterie for at ville have et job, og personen har søgt aktivt (sidstnævnte kontrolleres, ved at se på kontrolvariablen A_METODE=1).
Der er svaret ja til spørgsmålet om, at personen allerede har fået et arbejde, og personen har svaret ”Inden for 3 måneder” til spørgsmålet ”Hvornår skal du begynde på dit nye arbejde?” (BESTART=1).
Til sidst undersøges, om personen kan begynde et arbejde inden for to uger. Her skal mindst ét af følgende kriterier være opfyldt:
Personen opfylder kriterierne for at have søgt aktivt og har svaret ”Inden for 2 uger” på spørgsmålet ”Hvornår ville du eventuelt kunne starte på et nyt arbejde?” (BEVARSEL=1).
Der er svaret ja til spørgsmålet om, at personen allerede har fået et arbejde, der er svaret ”Inden for 3 måneder” til spørgsmålet ”Hvornår skal du begynde på dit nye arbejde?”, og der er også svaret ”Inden for 2 uger” på spørgsmålet ”Hvornår ville du eventuelt kunne starte på et nyt arbejde?” (BEVARSEL=1).
Hvis alle tre betingelse er opfyldt, defineres en person til reelt at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
I figuren med herkomst indgår både indvandrere og efterkommere i kategorien ”ikke-vestlige”.
Oplysninger om de ledighed A-kasseforhold stammer fra Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase DREAM.