Beskæftigelse
Jobchancerne for unge på kontanthjælp afhænger af kommunegrænsen
28. februar 2020
DA Analyse
41.000 unge modtager hver måned kontanthjælp fra det offentlige. Mindre en halvdelen kan arbejde, vurderer kommunerne. Men der er store kommunale forskelle.
I Danmark er 41.000 unge under 30 år i kontanthjælpssystemet og modtager enten kontanthjælp, uddannelseshjælp eller selvforsørgelses- og hjemrejseydelse (tidligere integrationsydelse) fra det offentlige. Heraf er 23.000 unge eller 56 pct. vurderet ”aktivitetsparate”. Kommunerne vurderer, at de har problemer ud over ledighed af social eller helbredsmæssig karakter, som betyder, at de unge ikke er i stand til at varetage et arbejde eller påbegynde en uddannelse. Som aktivitetsparat skal man således ikke være til rådighed for arbejdsmarkedet og søge job mv.
Nogle kommuner har dog langt større tro på de unge kontanthjælpsmodtageres job- og uddannelseschancer end andre. I Halsnæs Kommune er kun hver tredje ung kontanthjælpsmodtager vurderet ”aktivitetsparat”, mens det er knap 4 ud af 5 i Gladsaxe Kommune. Dermed er der stor forskel på kommunernes vurdering af de unges ressourcer og muligheder.
Netop de kommunale sagsbehandleres tro på, at job er muligt, forøger jobchancerne væsentligt, viser forskningsresultater fra Værkshusets Forskningscenter. Altså er der stort potentiale for at bringe flere unge tættere på arbejdsmarkedet og i job eller uddannelse, hvis flere kommuner tror på, at de unge kan komme i job.