Beskæftigelse

Jobparate kontanthjælpsmodtagere misser jobmuligheder

DA Analyse

I en række kommuner har 4 ud af 10 jobparate kontanthjælpsmodtagere slet ikke søgt job på trods af rekord mange jobopslag.

I marts måned 2021 var der på jobnet.dk, som er den offentlige arbejdsformidlings job-base, det højeste antal ledige stillinger slået op, siden målingerne begyndte at blive offentliggjort på jobindsats.dk tilbage i 2004.

I marts måned blev mere end 50.000 stillinger annonceret, hvilket er ca. 6.500 stillinger flere end den tilsvarende måned i 2019 og 20.000 flere stillinger end i 2016, jf. figur 1.

 

 

På trods af de mange jobmuligheder er der kommuner i landet, hvor mere end 40 pct af de jobparate kontanthjælpsmodtagere slet ikke søgte et eneste job i marts måned 2021, jf. tabel 1.

 

 

Kommunerne har vurderet, at de pågældende kontanthjælpsmodtagere kan arbejde og derfor skal være jobsøgende. Kommunerne har i deres beskæftigelsesindsats et stort ansvar for at sikre, at de jobparate kontanthjælpsmodtagere, som er forpligtet til at være jobsøgende, også er aktive i deres jobsøgning.

Det var i hele landet, at der i marts måned 2021 var rigtig mange flere job at søge end i den tilsvarende måned i gennemsnit de foregående 5 år, jf. figur 2.

 

I Hovedstaden var der i marts måned 2021 ca. 30 pct flere ledige stillinger end gennemsnittet for marts måned de foregående 5 år. I Nord-, Vest- og Sydjylland var antallet af stillinger øget med mere end 50 pct. Den samme udvikling ses også på Sjælland, hvor der i marts måned 2021 var 57 pct flere stillinger at søge end i gennemsnit de foregående 5 år.

 

 

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE