Flere hænder til den grønne omstilling

Beskæftigelse

Flere hænder til den grønne omstilling

Debatindlæg

Hvis vi skal nå vores ambitiøse klimamål, er der brug for kvalificerede medarbejdere, som kan opstille og producere vindmøller, grave elkabler og fjernvarmerør ned, udvikle fremtidens grønne teknologier og planlægge, hvordan vi bedst og billigst gennemfører den grønne omstilling.

Af Jacob Holbraad, administrende direktør i DA og Kristian Jensen, administrende direktør i Green Power Denmark.

Arbejdsmarkedet er lige nu rødglødende, og selv om tempoet i økonomien måske falder i de kommende måneder, er mangel på medarbejdere fortsat den største stopklods for produktionen. Der mangler faglærte og kvalificerede ufaglærte. Det drejer sig blandt andet om elektrikere, smede og VVS’ere. Vi ser ind i en fremtid med udbredt medarbejdermangel i mange brancher. Derfor bør politikerne som det første efter valget levere konkrete svar på udfordringerne med at skaffe arbejdskraft.

Inden sommerferien besluttede et ansvarligt flertal at lave en supplerende beløbsordning med en lavere beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft. Det gør det muligt for virksomhederne at hente faglært arbejdskraft til Danmark fra lande uden for EU. Det var et godt initiativ, men det er langt fra nok til at løse udfordringerne. I fremtiden får vi brug for endnu flere internationale medarbejdere. Vi skal også overbevise de ældre om at blive længere på arbejdsmarkedet, og få de unge hurtigere i job og uddannelse.

Det handler ikke kun om at få flere hænder. Det handler også om kvalifikationer. Derfor er det vigtigt, at vi løser udfordringerne på både kort og lang sigt. Med cirka 45 pct. erhvervsuddannede i den grønne sektor er faglærte en helt central del af fundamentet for den grønne omstilling. Derfor skal virksomheder, lærere, forældre og uddannelsesvejledere blive bedre til at sende de unge i en faglært retning.

Men den grønne omstilling kan ikke blot vente på, at der bliver uddannet nye faglærte. Udfordringen er her og nu. Derfor er det altafgørende, at vi bliver bedre til at opkvalificere de eksisterende medarbejdere. En løbende og hurtig opdatering af arbejdsstyrkens kompetencer er betinget af et fleksibelt, digitalt og overskueligt voksen- og efteruddannelsessystem, der løbende kan uddanne medarbejderne.

Det kommende folketing bør have fuldt fokus på at løse udfordringerne med mangel på arbejdskraft. Hvis vi intet gør, mister vi vækst og arbejdspladser, samtidig med at vi må drosle ned for de grønne ambitioner.

Bragt i Børsen den 24. oktober 2022. 

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE