Myten om uattraktive seniorer bør én gang for alle manes til jorden

Beskæftigelse

Myten om uattraktive seniorer bør én gang for alle manes til jorden

Debatindlæg

Størstedelen af de private virksomheder oplever, at seniorer bidrager med mere erfaring og bedre dømmekraft end de yngre kolleger samtidig med, at de er en mere stabil arbejdskraft

Af Erik E. Simonsen, vicedirektør for området beskæftigelse og arbejdskraft i Dansk Arbejdsgiverforening og Christina Sode Haslund, politisk chef for arbejdsmiljø og sundhed i Dansk Arbejdsgiverforening.

Seniorerne er de seneste år braget ind på arbejdsmarkedet, og der er således i løbet af de seneste 10 år kommet 125.000 flere lønmodtagere over 60 år i arbejde. Det er en historisk bedrift og en gigantisk succes.

Succesen skyldes langt hen ad vejen forhøjelsen af efterløns- og folkepensionsalderen, der har gjort, at det nu ikke længere er normen, at man trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet i starten af 60’erne. Men det skyldes i høj grad også, at flere og flere virksomheder har fået øjnene op for de erfaringer og kompetencer, som seniorer har opnået gennem en lang karriere.

Det bekræfter en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Dansk Arbejdsgiverforening (DA) blandt 1.622 private virksomheder.

Her svarer 7 ud af 10 virksomheder, at de ser særskilte fordele ved at have seniorer ansat. Størstedelen af de private virksomheder oplever, at seniorer bidrager med mere erfaring og bedre dømmekraft end de yngre samtidig med, at de er en mere stabil arbejdskraft, viser undersøgelsen.

Samtidig viser en ny analyse fra Rockwoolfondens Forskningsenhed, at de ældre klarer sig langt bedre på arbejdsmarkedet end tidligere. De bliver længere tid på arbejdsmarkedet, de arbejder flere timer og får højere løn end tidligere.

Det skyldes i høj grad, at de ældre medarbejdere kommer med en anden tyngde, som de yngre ikke har – og mange virksomheder oplever, at de ældre og erfarne medarbejdere også har et højere fagligt niveau end deres yngre kolleger.

Formodninger om, at virksomhederne skulle fravælge seniorerne, bør således én gang for alle manes til jorden. Tværtimod er seniorerne både en ønsket og eftertragtet arbejdskraft.

Reformer kan understøtte at flere seniorer bliver på arbejdsmarkedet

Seniorerne udgør i dag en helt afgørende og vigtig ressource i en tid med alvorlig mangel på medarbejdere.

Desværre er deres fremmarch på arbejdsmarkedet de seneste år blevet mødt af modvind med introduktionen af både seniorpension og tidlig pension, hvor man trækker medarbejdere ud af arbejdsstyrken, som i mange tilfælde stadig ville kunne gøre stor gavn i både private virksomheder og den offentlige sektor – måske blot i andre jobfunktioner.

Skal seniorerne fortsat være med til at afhjælpe manglen på medarbejdere, kræver det, at en kommende regering laver reformer, som understøtter, at flere seniorer bliver på arbejdsmarkedet længere.

Det kræver blandt andet, at der ryddes op i de mange tilbagetrækningsordninger, og at vi har fokus på at lære og udvikle os gennem hele arbejdslivet, samt at det gøres mere attraktivt for seniorer at fortsætte med at arbejde gennem en udvidelse af seniorpræmien.

Potentialet er stort. Hvis danske seniorer var lige så repræsenterede på arbejdsmarkedet som vores skandinaviske naboer, ville det løfte beskæftigelsen for de 60-69-årige med yderligere 50.000.

Men det kræver ændringer og det kræver, at den kommende regering er parate til at gennemføre ambitiøse, fremadskueende reformer, der kan sikre vækst og velstand i Danmark – også i fremtiden.

Bragt på A4 Beskæftigelse den 12. december 2022.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE