Alt er ikke rosenrødt, når det kommer til den finanspolitiske holdbarhed

Beskæftigelse

Alt er ikke rosenrødt, når det kommer til den finanspolitiske holdbarhed

Debatindlæg

Der er enormt stor usikkerhed om den finanspolitiske holdbarhed. Derfor er der fortsat brug for reformer, som kan skaffe kvalificerede medarbejdere til såvel offentlige som private arbejdspladser.

Af Michael Drescher, chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening.

I sidste uge offentliggjorde de økonomiske vismænd deres halvårlige rapport om dansk økonomi, hvor vismændene blandt andet har kigget de offentlige finanser efter i sømmene.

Vismændenes gennemgang af den finanspolitiske holdbarhed viser, at alt ikke er rosenrødt, som den offentlige debat ellers efterlader et indtryk af. Således har vismændene foretaget en kraftig nedjustering af den finanspolitiske holdbarhed fra 1,0 pct. af BNP til 0,3 pct. Den lavere holdbarhed skyldes primært, at det offentlige forbrug er øget frem mod 2030 samt ændrede renteforudsætninger i forhold til vismændenes seneste vurdering i 2022.

Finanspolitikken er stadig holdbar, og med til historien hører også, at Finansministeriet finder en væsentlig højere holdbarhed på 1,5 pct. af BNP. Forskellen i vurderingerne er lidt teknisk, men skyldes blandt andet, at Finansministeriet regner med en større effekt på beskæftigelsen som følge af de fremtidige stigninger i folkepensionsalderen samt en anden produktivitetsvækst end vismændene. Det er påfaldende, at to af landets førende økonomiske institutioner får vidt forskellige opgørelser af den finanspolitiske holdbarhed, hvilket sætter en tyk streg under, at fremskrivningerne er meget usikre.

Vismændene og Finansministeriet er dog enige om, at de næste mange år vil der være underskud på de offentlige finanser. Ifølge vismændenes opgørelser vil der først efter 2055 igen være overskud på de offentlige finanser – men selv her er der jo ingen sikkerhed for, at overskuddene rent faktisk bliver til virkelighed. Der kan hurtigt komme nye ønsker til den offentlige service, som forværrer holdbarheden. Og så har de seneste år med corona, energi- og inflationskrise samt krig i Ukraine og nu Israel med al tydelighed vist, at vi lever i en usikker tid.

Samtidig skal der ikke ændres meget i beregningsforudsætningerne, før hele den finanspolitiske holdbarhed er væk. Det kan fx være i forhold til arbejdstid og sundhed, hvor det er svært at forestille sig, at der ikke kommer et pres på lavere arbejdstid og yderligere stigninger i sundhedsudgifterne i fremtiden. Det kan ifølge vismændenes analyser hurtigt betyde, at holdbarheden går fra sort til rødt. Hertil kommer også, at en højere levetid end forventet kan forværre den finanspolitiske holdbarhed markant.

Den naturlige implikation af den væsentligt lavere holdbarhed er, at der fortsat er brug for reformer, som kan skaffe kvalificerede medarbejdere til såvel offentlige som private arbejdspladser. Det vil kun være ansvarligt og rettidigt omhu givet alle de usikkerheder, der er forbundet med opgørelsen af den finanspolitiske holdbarhed.

DA har for nylig fremlagt 15 nye forslag, der øger beskæftigelsen med op imod 25.000 personer. Disse forslag vil passende kunne bruges til at sikre virksomhederne flere medarbejdere samt gøre de offentlige finanser mere robuste over for fremtiden.

Økonomisk kommentar i Børsen d. 16. oktober 2023.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE