Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ignorerer udfordringer på arbejdsmarkedet

Beskæftigelse

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ignorerer udfordringer på arbejdsmarkedet

Debatindlæg

Det er vigtigt hele tiden at have fokus på, at der skal være en klar økonomisk gevinst ved at arbejde frem for at blive hjemme på sofaen og modtage penge fra det offentlige.

Af Anders Borup Christensen, cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening.

I onsdag, den 13. december, kunne man i denne avis læse, at Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), mener, at kun 9.000 personer har en lille økonomisk gevinst ved arbejde. AE’s cheføkonom var kommet frem til den fejlkonklusion på baggrund af en ny analyse fra DA, som viser, at langt flere – nemlig 370.000 personer – har en lav økonomisk gevinst ved arbejde.

Som Sofie Holme Andersen rigtigt nok refererer fra analysen, dækker det over, at 340.000 beskæftigede, 21.000 dagpengemodtagere og 9.000 modtagere af kontanthjælpsydelser har en lille gevinst ved arbejde. Men ifølge AE’s cheføkonom er det kun kontanthjælpsmodtagere, som kan have en lille gevinst ved arbejde.

Ifølge Sofie Holme Andersen kan beskæftigede og dagpengemodtagere åbenbart ikke have en lav gevinst ved arbejde, bare fordi de er i arbejde eller tidligere har været i arbejde. Men selvfølgelig kan de det, når vi i Danmark har et generøst overførelsessystem, som gør, at forskellen mellem arbejde og overførelse kan være begrænset for personer i den lavere end af indkomstskalaen. Der skal derfor også lyde stor ros til alle de beskæftigede, som trods en mindre forskel mellem løn og overførelse, går på arbejde hver dag.

Indkomstsikring i tilfælde af ledighed er en vigtig grundpille i den danske flexicuritymodel, men det skal være afstemt med, at der samtidig er stærke incitamenter til at være i arbejde. Derfor er det naturligvis en udfordring, at 370.000 har en begrænset gevinst ved arbejde. I gennemsnit er deres gevinst ved arbejde 1.500 kr. om måneden, hvilket svarer til rundt regnet 10 kr. pr. time for en person på fuldtid.  

Det vil klæde AE at nævne, hvad Finansministeriets analyser faktisk viser, når AE selv bruger Finansministeriets opgørelser i deres argumentation – argumentationen er godt nok forkert, men lade det ligge. Finansministeriet opgør således antallet af personer med lav økonomisk gevinst ved arbejde til 225.000 personer. Forskellen til DA’s opgørelse på 370.000 skyldes forskellige forudsætninger i forhold til arbejdstid og pension, men ellers er det grundlæggende samme fremgangsmåde – og altså langt fra AE’s påståede 9.000.

Det må stå for AE’s egen regning, hvis de vil lukke øjnene for udfordringens omfang. Det gør vi ikke i DA. Vi synes derimod, at det er vigtigt hele tiden at have fokus på, at der skal være en klar økonomisk gevinst ved at arbejde frem for at blive hjemme på sofaen og modtage penge fra det offentlige. Derfor er den netop indgående skatteaftale, som gør det mere attraktivt at arbejde – ikke mindst for seniorer og unge – et godt skridt i den rigtige retning.

Debatindlæg bragt i Berlingske den 19. december 2023.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE